StoryEditor

Usprkos crnim prognozama - Hrvatska bilježi najbolju turističku sezonu ikad!

Piše D  /  11.09.2019., 01:09h

Bilo je 800 tisuća gostiju više i 1,5 milijuna noćenja više nego lani. Svaki peti inozemni gost u dosadašnjih osam mjeseci u Hrvatskoj bio je Nijemac, a brojnošću ih slijede Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Talijani, piše Slobodna Dalmacija.

Baš kao što su brojem kreveta najjači na tržištu, tako obiteljski smještaj dominira i u broju noćenja, kojih je najviše do sada ostvareno upravo u obiteljskom smještaju, i to 34,5 milijuna. U hotelima je u isto vrijeme bilo 19,4 milijuna noćenja, a u kampovima 6,2 milijuna.

Tako navode podaci sustava eVisitor za komercijalne i nekomercijalne objekte te nautički čarter za razdoblje od siječnja do kraja kolovoza, po kojima je u Hrvatskoj u tom razdoblju ostvareno 16,5 milijuna dolazaka (pet posto više) i 90,1 milijun noćenja (dva posto više). Tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine, najviše noćenja ostvareno je u Istri (24,3 milijuna), slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 16,9 milijuna noćenja, dok je na Kvarneru ostvareno 16,2 milijuna noćenja.

Zadarska županija imala je 12,9 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska 7,2 milijuna, a Šibensko-kninska 6,2 milijuna noćenja. U Ličkoj-senjskoj županiji ostvareno je tri milijuna noćenja te u Zagrebu 1,7 milijuna noćenja.

– Prva polovina 2019. godine, kao i prethodna dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, u skladu su s našim ovogodišnjim očekivanjima i planovima. Osim turističkog prometa, posebno vesele podaci Porezne uprave, po kojima je od početka godine u segmentu pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna, što je povećanje od osam posto, odnosno čak 1,6 milijardi kuna više – kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

Kolovoz je i ove godine bio najizdašniji turistički mjesec, u kojemu je u Hrvatskoj ostvareno pet milijuna dolazaka i 33,1 milijun noćenja, što je porast od osam posto u dolascima i tri posto u noćenjima. U kolovozu je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,7 milijuna), dok je na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 6,3 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 5,2 milijuna i Šibensko-kninska županija s 2,5 milijuna noćenja. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno 2,3 milijuna noćenja.

– Nakon uspješne špice turističke godine, ulazimo u posezonu, za koju smo kampanje na 14 europskih tržišta pokrenuli sredinom kolovoza. U rujnu i listopadu očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih brojki ili daljnji rast dolazaka i noćenja, prije svega s tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i s tržišta Rusije i Francuske – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Resnik najbolji

Zračna luka u Splitu apsolutni je hit po broju putnika u dosadašnjem dijelu godine i u špici sezone. Tako je Resnikom samo ovog srpnja i kolovoza prošlo 1,395 milijuna putnika, a u osam mjeseci čak 2,5 milijuna putnika. U isto vrijeme zračna luka u Zagrebu je imala 2,2 milijuna putnika, u Dubrovniku 2,1 milijun, Pula je imala 605 tisuća putnika, a Zadar 594 tisuće putnika u avioprometu.

Splitu rekordi u apartmanima

Top-destinacije u prvih osam mjeseci po broju noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin. Istodobno je grad Split na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja u obiteljskom smještaju u dosadašnjih osam mjeseci u Hrvatskoj. Tako je u obiteljskom smještaju građana Splita bilo 1,34 milijuna noćenja, dok je na drugom mjestu Dubrovnik s 1,2 milijuna noćenja u obiteljskom smještaju. U hotelskom smještaju, prvi u Hrvatskoj je Dubrovnik s 1,6 milijuna noćenja u dosadašnjih osam mjeseci.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:24