StoryEditor
znanost

Uspostavljena suradnja između Filozofskog fakulteta SUM-a i Ekonomskog fakulteta u Osijeku

Piše fena  /  20.06.2023., 20:11h

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić i dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Boris Crnković potpisali su Sporazum o suradnji u svrhu razvijanja akademske suradnje na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini.

Potpisivanju sporazuma su uz dekane Barbarića i Crnkovića nazočili voditelj Sveučilišne televizije SUM TV i pročelnik studija Novinarstva na Filozofskome fakultetu SUM-a Franjo Takač te Josipa Mijoč i asistentica Ivana Jobst s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Cilj sporazuma o suradnji je uspostavljanje i razvijanje zajedničkih aktivnosti vezanih za predstavljanje i objavljivanje rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja obiju strana, organiziranje gostujućih predavanja djelatnika, zajednički rad na popularizaciji i promociji znanosti, poticanje studentskih praksi u okviru organizacije znanstvenih, stručnih i kulturnih događanja radi stjecanja stručnih i praktičnih znanja studenata, kao i sudjelovanje studenata u razmjeni praktičnih i znanstveno-istraživačkih spoznaja.

Prije potpisivanja sporazuma susreli su se s rektorom SUM-a Zoranom Tomićem te su razgovarali o mogućnostima i modelima suradnje, o važnosti pokretanja interdisciplinarnih studija iz područja ekonomije, informatike, prava i sličnih interdisciplinarnih područja.

Takač im je prezentirao projekt „Televizija Sveučilišta u Mostaru“ i upoznao ih s početcima SUM TV-a do danas.

Na SUM TV-u predstavljena je knjiga „Akademski bonton: (Ne)pisana pravila akademske zajednice“ autorice Jasne Horvat s Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Urednik knjige dekan Crnković je bio jedan od inicijatora pisanja „Akademskog bontona“ te je kazao kako knjiga objedinjuje (ne)pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas.

Jedna od recenzentica knjige Mijoč je istaknula kako su pisane norme akademskoga bontona izravno podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima, a nepisane norme prenose se usmenom predajom i izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju.

Autorica Horvat rekla je kako su izdvojili jedno poglavlje iz knjige Akademski bonton te su načinili i priručnik Akademska putovnica za sve studente koji dođu da se osjećaju na fakultetu kao u prostoru putovanja.

Jasna Horvat redovita je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, nagrađivana je suvremena hrvatska književnica, znanstvenica i multimedijska umjetnica, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:13