MOSTAR, 21. lipnja (FENA) – U Zračnu luku Mostar je u utorak sletio zrakoplov poljskog avioprijevoznika ”LOT” koji je charter letom dovezao 161 putnika te je po prvi put napravljen zračni most između Mostara i Poljske.(Foto FENA/Tomislav Glamuzina)TOMISLAV GLAMUZINA -
StoryEditor
mostarska zračna luka

Uspostavljen zračni most između Mostara i Poljske

Piše fena  /  21.06.2022., 19:42h

U Zračnu luku Mostar u utorak je sletio zrakoplov poljskog avioprijevoznika "LOT" koji je charter letom dovezao 161 putnika te je po prvi put napravljen zračni most između Mostara i Poljske

.Turisti iz Poljske dočekani su mažoretkinjama i članovima kulturno-umjetničkog društva koji su putnicima ponudili tradicionalne hercegovačke proizvode kao osvježenje. Također, prve goste su dočekali i predstavnici mostarske gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Marijem Kordićem baš kao i rukovodstvo mostarskog aerodroma.

- U mostarskoj zračnoj luci napokon vidimo očekivani 'šušur' i to me veseli. Već godinu dana komuniciramo u vezi problema Zračne luke Mostar, a konačno se rad od godinu dana počinje vidjeti na terenu, počinju nam dolaziti turisti i evo, danas vidimo primjer najvećeg zrakoplova koji se može spustiti u našu zračnu luku. Nadam se da je ovo početak jedne fine priče jer Zračna luka Mostar može biti potencijal čitave Hercegovine – rekao je gradonačelnik Mostara Kordić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je jako puno urađeno za oporavak Zračne luke Mostar.

- Za mostarsku zračnu luku godišnje je osigurano dva milijuna maraka u nizu od četiri godine. Sjeli smo s Vladom HNŽ-a, riješili neke sporove, odrekli se kamata kako bismo maksimalno pogurali zračnu luku i slično. Zračna luka ne može preživjeti sama, znamo koliki je njezin potencijal i Gradska uprava je odlučila dati maksimalno energije i novca da sve skupa pokrenemo kako bismo imali funkcionalnu luku za razvoj turizma, koji nam je bitna strateška grana razvoja u ovom trenutku – zaključio je Kordić.

U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika.

- Svečano smo dočekali let poljske kompanije „LOT” koja po prvi puta u povijesti slijeće u Mostar. Uspostavili smo zračni most između Poljske i BiH, odnosno između Katowica i Mostara, koji će letjeti jednom tjedno od današnjeg dana do 30. rujna ove godine. Sve je to napravljeno u suradnji s tour-operatorom „Rego Bis” iz Poljske – izjavio je ravnatelj Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Ljubić je nadodao kako je zadovoljan realizacijom ugovora koji je potpisan početkom veljače ove godine u poljskim Katowicama.

- Uz sve nedaće koje su nas čekale usput, od ograničenja kretanja putnika preko rata u Ukrajini pa sve do trenutne inflacije realizirali smo planirano. Uz veliki entuzijazam svih dužnosnika na vlasti, djelatnika Zračne luke Mostar uspjeli smo i nastavljamo s oporavkom i poslovnim razvojem u svim segmentima. Stvaramo ambijent za jednu novu pozitivnu priču – naglasio je ravnatelj mostarskog aerodroma.

Potom je dodao kako su tijekom ljeta najavljeni dolasci iz Italije, Bejruta, Libanona, Irske, Jordana.

- Radimo na tome da vratimo stara tržišta, posebno vezana uz vjerski turizam, a otvaramo i nove letove i nova tržišta te radimo na dovođenju niskotarifnih prijevoznika – ustvrdio je Ljubić.

- Hrvatska uskoro ide u 'Schengen' i naši turisti neće moći dolaziti preko Splita i Dubrovnika, tako da će Mostar biti poželjna zračna luka. Našu strategiju provodimo do kraja – dodao je.

Ispred Veleposlanstva Republike Poljske u BiH obratio se Bohdan Korzeniowski koji se nada kako će ovo biti početak uspostavljanje redovne linije između Mostara i Poljske.

- Vjerujem da će kroz dvije tri godine biti linija između Mostara i nekog grada u Poljskoj, ako to ne bude Varšava. Prije tri tjedna smo otvorili redovnu liniju između Sarajeva i Varšave, povezali smo Bosnu s Poljskom, a sad je red i na Hercegovinu. Poljacima je Hercegovina dobro poznata, rado dolaze u Mostar i Međugorje, a veliku ulogu igra i blizina Jadranskog mora – mišljenja je Korzeniowski.

Dnevnik.ba

26. lipanj 2022 20:36