Article_Top_970x250

"Uspostavljen tursko-američki oprerativni centar sigurne zone u Siriji"

turski ministar izjavio

"Uspostavljen tursko-američki oprerativni centar sigurne zone u Siriji"

kol 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Zapovjednik Pentagona Sean Robertson izjavio je kako su u subotu američki i turski general letjeli u prvoj zajedničkoj izviđačkoj misiji nad sjeveroistokom Sirije.

Zajednički tursko-američki operativni centar za uspostavu i upravljanje sigurnom zonom na sjeveroistoku Sirije u potpunosti je operativan, izjavio je u subotu turski ministar obrane Hulusi Akar, prenosi novinska agencija Anadolu. Turska i Sjedinjene Države složile su se da će uspostaviti centar za zajedničke operacije uz sjeveroistočnu granicu Sirije.

"Centar za zajedničke operacije počeo je raditi u punom kapacitetu. Zapovjedništvo centra obavlja jedan američki i jedan turski general", rekao je citiran je Akar. Zapovjednik Pentagona Sean Robertson izjavio je kako su u subotu američki i turski general letjeli u prvoj zajedničkoj izviđačkoj misiji nad sjeveroistokom Sirije.

Robertson je rekao da izviđački let i zajednički koordinacijski centar "pokazuju opredijeljenost za rješavanje legitimnih turskih sigurnosnih pitanja na njihovoj južnoj granici", te će pomoći u osiguravanju "sigurnosti na sjeveroistoku Sirije kako se ISIS ne bi mogao ponovo pojaviti", prenosi Hina.

Dnevnik.ba