StoryEditor
predizborna kampanja

Usporedila Izetbegovićev plakat s fašističkim pozdravom, pa kažnjena s 5.000 KM

Piše desk  /  23.09.2022., 21:27h

Na 48. hitnoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine utvrđene su kazne za političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati Sanja Dimitrić, Elzina Pirić i Vlado Đajić.

Kandidatkinja PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odbornica u Skupštini Dervente i uposlenica osnovne škole u Derventi Sanja Dimitrić kažnjena je sa 3.000 KM, kao i PDP koji je kažnjen u istom iznosu zbog zloupotrebe javnog resursa u statusu prosvjetnog radnika, prostorija škole kako bi slala političke poruke, prenosi Avaz.

Fotografije iz škole

Ona je objavila fotografiju s tekstom, koja je nastala u prostorijama škole, na njenom radnom mjestu.

- Još sretnija bih bila da sam svoje učenike dočekala s besplatnim udžbenicima za što smo se i zalagali, međutim vlast to odbija - pisalo o je u objavi koja je nedugo potom obrisana.

SDS je optužio Vladu Džajića da je iskoristio događaj otvaranja kardiokirurgije na UKC RS za slanje predizbornih poruka. Utvrđeno je da on jeste zloupotrijebio javna sredstva i resurse UKC-a RS i SRNA-e, a kako ga je SNSD kandidirao kazne su dobili oboje.

Vlado Đajić je dobio 10.000 KM novčane kazne, a SNSD 5.000 KM.

On je na tom skupu inače govorio "Mi ćemo da radimo i gradimo dalje...", "U vrijeme kad smo mi krenuli da gradimo..." što je govor u množini i umjesto stranke ispred koje dolazi.

SNSD vodio plaćenu političke kampanje prije početka iste

SDA je prijavio Elzinu Pirić, predsjednicu PDA te kandidatkinju za Zastupnićki dom Parlamenta FBiH zbog govora mržnje. Ona je povezala predizborni plakat Bakira Izetbegovića na kojoj je fotografiran podignute ruke s fašističkim pozdravom iz Drugog svjetskog rata.

Pirić je rekla da "nas neko pozdravlja kao nekad '39 kako su pozdravljali Europu".

Zbog toga je kažnjena sa 5.000 KM, a PDA sa 3.000 KM.

Nakon prijave Transparency Internationala, SNSD je kažnjen i zbog vođenja plaćene političke kampanje prije početka iste. S obzirom na to da je riječ o prvom ovakvom kršenju SNSD-a u ovoj predizbornoj kampanji, dobili su minimalnu kaznu od 3.000 KM.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 08:53