StoryEditor
kultura

Uspješna premijera ‘Staklene menažerije‘ HNK-a Mostar

Piše D  /  07.11.2023., 16:02h

Nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru "Staklena menažerija" premijerno je izvedena u ponedjeljak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Predstava je oduševila publiku koja je glumce ogromnim i dugotrajnim pljeskom nekoliko puta vraćala na naklon. Režirao ju je Ivan Planinić po istoimenom dramskom tekstu američkoga pisca Tennesseeja Williamsa, a riječ je o drami smještenoj u dom američke obitelji Wingfield u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač), te gost Jim O‘Connor, priopćeno je iz HNK Mostar.

U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević i Ivan Skoko. Dramaturg je Dragan Komadina, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sandra Milavić, autor glazbe Nikša Marinović, oblikovatelj svjetla Alen Marin i oblikovatelj zvuka Luka Gamulin.

Jelena Kordić Kuret izrazila je veliko zadovoljstvo činjenicom što HNK Mostar postavlja dramski tekst jednog američkog klasika.

"Meni je osobno drago da naša kuća napokon postavlja Tennesseeja Williamsa zato što se radi o piscu čija djela nikad neće zastarjeti. On u svojim dramama govori o surovosti jednog društva prema svima onima koji su drukčiji, a njegovi likovi po poimanju tog društva jesu drukčiji. Kao takvi su neshvaćeni, neprihvaćeni i odbačeni, zbog čega su, u konačnici, neostvareni ljudi, puni trauma, krivnje i užasno usamljeni u svojoj boli", kazala je Kordić Kuret.

Nažalost, dodaje, to su fenomeni koji snažno odjekuju u današnjem svijetu i u kojima se svi možemo prepoznati.

"Za nas glumce igrati ovakve likove zbog svega navedenog je poticajno, izazovno i jako zahtjevno. Tennessee Williams zadire duboko u utrobu i dušu svojih junaka čupajući iz njih sva njihova emotivna previranja koja van izlaze kao Munchov ‘Krik‘. Njegova djela to i jesu - krik modernog čovjeka i zato će Williams ostati svjež i inspirativan za sve ljude u teatru. Drago mi je što smo i mi to prepoznali i zahvaljujući autorskom timu na čelu s redateljem Ivanom Planinićem, u ovim za nas neuobičajenim okolnostima, napravili predstavu koja će obogatiti naš repertoar, a mislim kako smo otišli i stepenicu više u čitanju ovog komada. Naravno, na kraju je uvijek na publici i njihovom doživljaju", kazala je Kordić Kuret.

Reprizne su izvedbe 7., 11. i 13. studenoga u 20 sati.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 00:39