Article_Top_970x250

Uskoro počinje suđenje Mektiću zbog zloupotrebe položaja

bivši ministar sigurnosti u bih

Uskoro počinje suđenje Mektiću zbog zloupotrebe položaja

sij 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, koji je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinio kazneno djelo visoke korupcije, počinje idućeg četvrtka.

Suđenje će biti održano od devet do 12.30 sa, a sudac u ovom predmetu je Dalida Burzić, bivši glavni tužitelj Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, a njom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Mektić i Agić terete se za produženo kazneno delo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. kaznenog zakona (KZ) BiH, Golijanin za produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. KZBiH, a Garaplija za produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. a u vezi s člankom 31 KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita obavljanja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih službenika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala Delegacija Europske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura, prenosi Srpskainfo.

Ukupna načinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Dnevnik.ba