StoryEditor
Vijeće ministara Bih

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Piše fena  /  26.02.2024., 14:17h

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog sporazuma između BiH i Italije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usuglašavanja, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena na prijedlog ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte.

Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i potpisivanje koje ovisi od spremnosti talijanske strane. Sporazum bi trebao stupiti na snagu nakon ratifikacije u objema državama.

- Zahvaljujući ovom sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće bh. vozačke dozvole za iste talijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto. Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom - kazao je ministar Forto.

Prema sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Dnevnik.ba

10. travanj 2024 14:37