StoryEditor

Uskok otkrio kako su dileri u Pločama krijumčarili drogu među bananama

Piše D  /  08.03.2021., 03:03h

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (starih 47, 35 i 41 godinu) zbog sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. 

Kako navode iz Uskoka, sumnja se da su se okrivljenici u subotu povezali, prema ranijem dogovoru, sa za sada nepoznatim čovjekom iz Ekvadora radi nabave i kupovine najmanje 72,9 kilograma kokaina te njegovog krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče, kao i preprodaje droge u Hrvatskoj. Svaki član dilerskog trojca imao je točno određena zaduženja i uloge. 

Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, trojac je došao do neposredne blizine zgrade te tvrtke. Prvookrivljeni je iz automobila preko radio veze nadzirao ulaz i pazio da nitko ne priđe kontejneru. Druga dvojica su ušla u kontejner i bušilicama su uklonili metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom.

Pakete su potom stavljali u torbe kako bi ih iznijeli iz kontejnera i odnijeli do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvookrivljeni. No, spriječila ih je policija koja ih je sve uhitila.

Drugookrivljenom su uzeli torbu u kojoj je bilo 17 paketa s ukupno 20,7 kilograma kokaina, a od trećeokrivljenog su uzeli putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4350 grama kokaina. Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba u kojoj se nalazilo 23 pakiranja s ukupno 28,3 kilograma kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19,5 kilograma kokaina.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:15