StoryEditor
nacional doznao

USKOK istražuje Severinu, ucjenjivala je sudskog vještaka? "Pripremi si djecu za život bez tate"

Piše desk  /  12.10.2021., 13:15h
Prema pisanju novog broja tjednika Nacional, USKOK je na temelju anonimne prijave počeo istraživati je li i u kojoj mjeri preokret u dobivanju skrbništva djeteta Severine Kojić režirala ona sama kaznenim djelom prijetnje seksualnom ucjenom, poznatom i kao "sextortion", te zastrašivanjem svjedoka u postupku.

Državno odvjetništvo istražuje što je dovelo do toga da se na ključnom ročištu, prije izricanja drugostupanjske sudske presude, u svojstvu svjedoka nije pojavio sudski vještak, psihijatar koji je sa psihologinjom izradio vještačenje važno za odluku o starateljstvu nad malodobnim Severininim sinom. 

U prijavi se, piše Nacional, navode pritisci i prijetnje kojima je navodno bio izložen psihijatar. Tjednik navodi kako se radi o sferi njegove krajnje intime i privatnosti te da zato ne objavljuju njegov identitet i sve eksplicitne detalje. 

No u prijavi se navodi da je dobivao višestruke prijeteće poruke koje mu je osobno uputila Severina Kojić te da se u njima zahtijeva da ne dođe na ročište na sudu u Splitu, zakazano 5. srpnja 2021., jer će se, u suprotnom, u medijima objaviti stvari vezane uz privatni život vještaka, iz čega će biti vidljivo da vještak ima intimnu vezu te se precizira s kime. To je pak vrlo neugodno za vještaka jer je oženjen i otac troje djece. Zbog svega je vještak, kako se navodi, odlučio da ne dođe na sud i zamolio je liječnike iz KBC-a Rebro da mu zbog psihičkog stanja prepišu terapiju. Na koncu se doista nije pojavio na sudu. 

Kako piše Nacional, vještak sada s istražiteljima surađuje na istrazi prijave protiv Severine Kojić. Inače, ni drugi se vještak, psiholog, nije pojavio na suđenju, a svoj je nedolazak ispričao operacijom stopala, no svoje je očitovanje poslao pisanim putem, što je sud uvažio premda Zakon sugerira da se iskaz treba dati usmeno, a dodatno se može i pismeno.

Prema pisanju tjednika, Severina je vještaku psihijatru, za kojeg je sud ustvrdio da zbog narušenih kognitivnih i intelektualnih sposobnosti ne može aktivno sudjelovati u predmetu, nakon sudskog epiloga poslala više poruka u kojima, među ostalim, piše i sljedeće: "Pripremi svoju djecu na život bez tate koji će završit u zatvoru", "Također ćemo objaviti i tvoje poruke, snimku i tvoj mail da si kognitivno nesposoban. Godinu dana si zavlačio nalaz i pokušali ste otuđit dijete od mene. Niste uspjeli bagro" te "Jedva čekam da vas sve pohapse. Reci prijateljici sutkinji da smo nju ostavili za kraj. Ganjat ću vas do kraja. Ravnateljicu škole, sutkinju i tebe. Sve što si dobio ćeš trošit na tužbe i advokate...."

Dnevnik.ba

02. prosinac 2021 19:51