StoryEditor

Uskok došao do dokaza iz Dubaija: O Mamićevim optužbama će svjedočiti i šeik?

Piše D  /  15.05.2021., 09:05h

Zdravko Mamić priznao je kako je vodio osječkog suca Zvonka Vekića na novogodišnje putovanje u Dubai. Čak je na Facebooku objavio račune za zrakoplovne karte te podnio kaznenu prijavu protiv Vekića i još dvojice sudaca, jer je to bilo mito za koje je Vekić trebao dosuditi u njegovu korist. Naime, sudac Vekić odlučivao je o osnovanosti druge optužnice protiv braće Mamić i ostalih suosumnjičenika za izvlačenje novca iz Dinama, a prema kaznenoj prijavi, utjecao je i na suca Darka Krušlina koji je vodio prvi proces protiv Mamića.

Mamić je prije tri dana ispitan u Livnu kao osumnjičenik, što ukazuje da su osumnjičeni i osječki suci. Naime, Mamića se tereti za davanje, a suce za primanje mita i trgovanje utjecajem. Telegram je doznao detalje optužbi. Tako se uz Mamića, Vekića i Krušlina spominje i treći sudac, Ante Kvesić, koji je u oba sudska procesa protiv Mamića bio član sudskih vijeća.

I šeik će svjedočiti?

Dok odvjetnici sudaca tvrde kako njihovi branjenici još nisu ispitani te da će postupak biti nastavljen tek kad stigne Mamićev iskaz iz Bosne i Hercegovine, stigli su dokazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Neslužbeno se doznaje kako su kanalima međunarodne pravne pomoći iz Dubaija stigle potvrde o boravku suca Vekića, njegove prijateljice i njene kćeri, kao i potvrde iz zračne luke, što je dokaz da je na utakmici u loži s njime i Mamićem bio i šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum. On bi zbog tog susreta, također, mogao biti ispitan kao svjedok.

Suca Kvesića se sumnjiči da je s Vekićem podijelio 100.000 eura kojima ih je Zdravko Mamić podmitio kako bi donijeli odluke u njegovu korist. Osumnjičen je da je u više navrata u Hrvatskoj i BiH primio novac od Mamića te ga počeo dijeliti s Krušlinom kada je ovaj zadužio Mamićev spis, obećavši Mamiću da će urgirati kod kolege, jer su “u prijateljskim odnosima”.

Ključni svjedok Drago Tadić

Osim novca, a Mamić tvrdi da je riječ o više od pola milijuna eura, suci su uzimali ulaznice, dresove te suvenire Dinama. Istragom je utvrđeno da je novac pribavio Zoran Mamić, a trenutna predsjednica Dinama Vlatka Peras ga je prosljeđivala osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, koji je, neslužbeno se doznaje, ključni svjedok podmićivanja sudaca.

Naime, već nakon prvog Mamićevog istupa postalo je jasno da je on bio s njime i osječkim sucima u društvu, jer su se u javnosti pojavile kompromitirajuće fotografije. Tadić je inače sklon petljanju s mitom, jer je pokušao podmititi suce Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, a kasnije je postao ključni svjedok u procesu protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete. U tom je slučaju dobio i oprosnicu za kaznena djela koja je počinio kao direktor Osijek Koteksa u zamjenu za svjedočenje, koje je na kraju ublažio, pa se Kalmeta izvukao od optužbi za izvlačenje novca preko cestarskih firmi.

Na listi svjedoka protiv Mamića i sudaca trebao bi biti i Ljubo Pribić, bivši pomoćnik upravitelja osječkoga zatvora, ali i predsjednik NK Rijeke Damir Mišković. Naime, istražitelji imaju informacije kako je i on sudjelovao na druženjima Mamića i sudaca.

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 09:09