StoryEditor
Široki Brijeg

Uručeno 70 ugovora o financiranju partnerskim institucijama iz RH i BiH

Piše fena  /  28.07.2023., 22:01h

U sklopu ‘‘Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine‘‘ za 2023. godinu u petak je u Širokom Brijegu upriličena svečanost uručivanja 70 ugovora o financiranju partnerskim institucijama s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić izrazio je zadovoljstvo ovim programom kazavši da je ovo još jedna hvalevrijedna inicijativa koja će posebno biti od pomoći Hrvatima u BiH.

- Drago nam je da smo danas ovdje u Širokom Brijegu imali priliku dodijeliti 70 ugovora partnerskim institucijama s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem demografske, gospodarske revitalizacije i jačanja suradnje u prekograničnom prostoru. Cilj svega ovoga je podrška Hrvatima u BiH. Ovo je kontinuitet nastojanja Vlade RH koja želi pomoći Hrvatima u BiH kroz konkretne projekte u Programu prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine – istaknuo je ministar Erlić.

 Po njegovim riječima, do sada je realizirano preko 150 projekata zajedničke suradnje i preko 300 partnerskih institucija iz Hrvatske i BiH sudjeluje u zajedničkoj pripremi i provedbi ovih projekata.

- Ovo pokazuje da je stvoren jedan kvalitetan mehanizam suradnje između institucija iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine - kazao je u izjavi za medije ministar Erlić.

Predsjednik HNS BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović zahvalio je ministru Erliću i hrvatskom ministru vanjskih i europskih  poslova Gordanu Grliću Radmanu, te Zvonki Milasu, predsjedniku Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske na pomoći oko  ‘Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine‘‘ za 2023. godinu.

- Izražena je potreba prekogranične suradnje kada su u pitanju Hrvati između dvije domovine Republike Hrvatske i BiH u svim sastavnicama našeg hrvatskog identiteta. Ovih 70 ugovora koje su preuzele institucije pokrili su čitavo područje Republike Hrvatske i BiH. Nama jako puno znači ova povezanost i suradnja, koja nam je svima jedan poseban poticaj. Ovo je sve jedna priprema i naša osposobljenost za sve druge projekte u našem nastojanju za priključenje Europskoj uniji – kazao je Čović.

Cilj Programa jest jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, njihovom povratku i ostanku te očuvanju njihove pune ravnopravnosti.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 08:51