StoryEditor
suradnja

Uručeni sporazumi o suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika iz BiH

Piše fena  /  07.03.2024., 21:58h

U Ministarstvu hrvatskih branitelja RH u četvrtak su uručeni sporazumi o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Sporazumi koji su potpisani za iduće dvije godine, ovu i 2025., su uručeni predstavnicima ministarstva, gradova i općina iz BiH, prenosi Hina.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je riječ o projektu koji Ministarstvo provodi već osam godina, a od 2016. godine, temeljem suradnje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, prerastao je u obveznu terensku nastavu u koju su uključeni svi učenici završnih razreda osnovne škola u Hrvatskoj. 

"Od prošle godine, djeci iz Hrvatske priključuju se i djeca iz BiH, kojima smo zajedno omogućili da o gradu heroja uče na autentičnim memorijalnim lokacijama", rekao je Medved.

Zahvalio je svima koji su se uključili i prepoznali taj projekt "koji čuva istinu i koji će zasigurno kod tih mladih trajno ostati u sjećanju".

Naveo je da zahvaljujući ovom projektu Vukovar svake godine posjeti oko 40.000 učenika osmih razreda i njihove pratnje iz cijele Hrvatske, a tijekom 2023. Memorijalni centar Vukovar posjetilo je više od 2.800 učenika iz BiH. Osim učenika, lani je centar posjetilo oko 21.000 individualnih posjetitelja.

Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet istaknuo je da se njihova djelatnost širi iz godine u godinu i obuhvaća sve veći broj zemalja u regiji i djece naše kojima je u interesu i cilj čuti nešto više o Domovinskom ratu.

Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladi kulture i sporta SBK-a istaknuo je da je riječ o hvalevrijednom projektu.

"I država i narod mora imati budućnost, znati dobro prošlost. Moramo to prenijeti na sljedeće generacije, izvući sve pouke, ali moramo razmišljati o budućnosti", rekao je.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:08