StoryEditor
predsjednica Europske komisije

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Piše D  /  30.10.2023., 16:28h

Europska unija (EU) planira pomoći zemljama zapadnog Balkana kako bi ostvarile reforme neophodne za integraciju u europski blok investicijom od šest milijardi eura, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak tijekom posjeta Skopju.

"Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebaju iskoristiti ovu priliku za proširenje u EU i raditi kako bi uskladile svoje standarde sa standardima europskog bloka", kazala je predsjednica Europske komisije te dodala kako je ogroman korak otvaranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu, koje ima potencijal povećati BDP za 10 posto.

"Potrebne su nam reforme za poslovnu zajednicu, učinkovitu javnu upravu, a ključno je nastaviti reforme u pravosuđu te borbu protiv korupcije", rekla je von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije danas će iz Skopja doputovati u Prištinu, u okviru četverodnevnog posjeta zapadnom Balkanu.

Kako je najavljeno iz kosovske Vlade, s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani sastat će se u 13.15 sati a s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem  u 14.40 sati.

U Podgorici će von der Leyen boraviti u utorak  gdje će razgovarati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

Radiotelevizija Srbije javlja kako će također posjetiti Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i predsjedatljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:40