StoryEditor
zadar

Urednik Hrvatskog tjednika ide u zatvor zbog objave fotografije maloljetne žrtve silovanja

Piše hina  /  26.01.2022., 16:59h
Ivica Marijačić, šef, glavni urednik i novinar Hrvatskog tjednika, osuđen je na kaznu zatvora od godine dana s rokom kušnje jer je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve grupnog seksualnog zlostavljanja i silovanja. Hrvatski tjednik je u listopadu 2019. na naslovnici objavio fotografiju žrtve grupnog silovanja, slučaja koji je prije tri godine zgrozio hrvatsku javnost, a za njega je pravomoćno optuženo sedam mladića iz okolice Zadra.

Marijačić je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece - povredom privatnosti djeteta, piše Zadarski.

Objavio tri slike na kojima je maloljetnica u kupaćem kostimu zajedno s osobama koje su je silovale

Sutkinja Ana Zrilić presudom je utvrdila da je Ivica Marijačić 23. listopada 2019. na svom profilu na Facebooku objavio najavu sadržaja Hrvatskog tjednika s naslovom "Šokantna istina Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen". Uz tu najavu, Marijačić je u 7:16 objavio fotografiju naslovnice tjednika na kojoj se nalaze tri slike na kojima je prikazana maloljetnica u kupaćem kostimu zajedno s punoljetnim osobama koje su prijavljene za počinjenje više kaznenih djela protiv spolne slobode na njenu štetu.

Istu fotografiju naslovnice tjednika Marijačić je koristio kao sliku svog profila, da bi sutradan, 24. listopada 2019., kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, u tiskanom izdanju broj 787 objavio članak naziva "Šokantna istina Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen", s naslovnicom na kojoj se nalazila fotografija djeteta žrtve.

Sud je utvrdio da je objavljivanjem navedenih fotografija na kojima je prikazano dijete žrtva omogućio njihovu daljnju distribuciju i učinio ih dostupnim većem broju osoba.

Kazneno djelo počinio u obavljanju profesionalne djelatnosti

Takvo Marijačićevo postupanje je kod djeteta žrtve izazvalo osjećaj ugroženosti, uznemirenosti i šokiranosti, zbog čega je došlo do značajnog pogoršanja njenog zdravlja, a radi čega joj je od strane psihijatra propisana terapija, navodi se u presudi.

Marijačić je, dakle, iznio i prenio nešto iz osobnog života djeteta, protivno propisima objavio djetetovu fotografiju i otkrio identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, i na opisani način ugrozio dobrobit djeteta. Kazneno djelo je počinjeno putem tiska i računalne mreže zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, a Marijačić ga je počinio u obavljanju profesionalne djelatnosti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:20