StoryEditor

Ured disciplinskog tužitelja formirao predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca

Piše D  /  31.12.2020., 07:12h

Mediji su u utorak objavili fotografije iz haostora jedne stambene zgrade u Sarajevu, a na kojim se vide predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica.

Zajedno dva sata

Protiv Mehmedagića već se na Sudu BiH vodi jedan sudski proces zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, a Tužiteljstvo BiH je 14. prosinca 2020. godine dostavilo Sudu BiH na potvrđivanje još jednu optužnicu protiv Mehmedagića u predmetu “Sigurnosne provjere”, piše Press.

Istog dana, dakle 14. prosinca 2020. godine, optuženik pred Sudom BiH Osman Mehmedagić ušetao je u stambenu zgradu u društvu predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Iz stambene zgrade Mehmedagić je, ponovo u društvu Debeveca, izašao nakon više od dva sata.

S obzirom na to da kontakt predsjednika Suda BiH s optuženikom predstavlja teški prekršaj i po Zakonu o VSTV-u BiH, a i po Kodeksu sudske etike, od Ureda discplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH Press je zatražio komentar je li formiran predmet protiv Ranka Debeveca.

Druge informacije

– Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (UDT VSTV) može potvrditi da je po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrirao predmet protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. U smislu člana 70. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, u ovom trenutku ne možemo dati više informacija o postupanju UDT-a VSTV-a – kazali su za Press iz Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH.

Inače, Osman Mehmedagić Osmica je, preko svog omiljenog portala, nakon objavljivanja teksta, probao minimizirati susret optuženika na način da su “išli na babine zajedničkom prijatelju”.

Međutim, Tužiteljstvo BiH, kako se čuje, raspolaže potpuno drugačijim informacijama. One nemaju veze sa “babinama”, već se razgovaralo o obaranju glavne Tužiteljice BiH i drugim temama u kojima ne bi smjeli sudjelovati predsjednik Suda i bilo koji optuženik.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:57