StoryEditor

Uragan Michael odnio pet života, šteta nesaglediva

Piše D  /  12.10.2018., 09:10h

Nakon što je uragan četvrte kategorije, rušeći sve pred sobom, protutnjio sjeverozapadom Floride brzinom od 250 kilometara na sat, pogodio je Alabamu i Georgiu, gdje je oslabio i postao tropska oluja.

Tisuće vojnika i spasilaca sudjeluju na sjeverozapadu Floride u akciji spašavanja, u raščišćavanju ulica i u ponovnoj uspostavi opskrbe električnom energijom.

"Bio je snažan, doista snažan", rekao je za AFP John Huskey, stanovnik Panama Cityja, turističkog mjesta koje je uragan zahvatio svom snagom u srijedu, kada je stigao na kopno.

Razmjeri štete su nesagledivi, javlja BBC. Među poginulima je i 11-godišnja djevojčica koja je poginula kada je na njezinu kuću pala nadstrešnica garaže u susjednoj saveznoj državi Georgiji, objavile su vlasti.

Premda je u četvrtak oko podneva vrijeme bilo vedro, ulice Panama Cityja bile su prekrivene granjem drveća, dijelovima krovova i staklom. Vjetar je u srijedu gotovo tri sata harao ulicama. U tom obalnom gradu drveće je rušilo električne vodove i padalo preko cesta, pročelja su doslovno nestala i mogla se vidjeti unutrašnjost kuća. Jahte u marini vjetar je bacao jedne na druge.

Dvije bolnice u gradu su oštećene. Uragan Michael koji je pratio vjetar od 250 km/h oslabio je i prešao u tropsku oluju. Pošto je protutnjao Floridom, prešao je u Alabamu i u Georgiju a zatim se uputio prema Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Predsjednik Trump je u četvrtak oko podneva objavio da je na Floridi proglasio stanje prirodne katastrofe, što će omogućiti deblokiranje veće savezne pomoći, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Trump je izvanredno stanje proglasio i za Georgiju. Stradao je i grad Alford, oko 70 km od Panama Cityja, gdje su oštećene trgovine, kuće i benzinske crpke.

"Obnova će biti brza. Učinit ćemo sve da bude brza", obećao je predsjednik Donald Trump u razgovoru za mrežu Fox News u četvrtak. Uragan je bio "nevjerojatno snažan i razoran", komentirao je, nazivajući ga "bolidom".

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:31