StoryEditor

Uragan Laura drastično ojačao i udario u SAD: "Tko se nije sklonio, neće preživjeti"

Piše D  /  27.08.2020., 08:08h

Ojačaju li vjetrovi koje sa sobom nosi Laura još 11 kilometara na sat, uragan će doseći kategoriju 5. Kako javlja CNN, Laura je već sada snažnija od katastrofalnog uragana Katrina koji je 2005. pogodio SAD.

"Katastrofalni plimni valovi, ekstremni vjetrovi i poplave već se događaju u dijelovima Louisiane", javlja Nacionalni centar za uragane. 

Uragan se nalazi 30 milja od Lake Charlesa. Pušu vjetrovi jačine 250 kilometara na sat. Tijekom sljedećih sati očekuje se da će se uragan kretati prema unutrašnjosti Louisiane, a potom u četvrtak poslijepodne po lokalnom vremenu krenuti sjeverno.

Više od 103.000 kućanstava u Teksasu i Louisiani je bez struje, a očekuje se da će se taj broj nakon udara još povećati. Vlasti upozoravaju da bi neka područja bez struje mogla biti danima.

"ODMAH SE SKLONITE! Ponašajte se kao da dolazi tornado i odmah se sklonite. Zaštitite svoje živote!" stoji u posljednjem upozorenju Nacionalnog centra za uragane.

Gradonačelnik Lake Charlesa u Louisiani kazao je kako nisu uspjeli evakuirati dovoljno ljudi.

"Učinili smo sve što smo mogli. Strahujem da nismo uspjeli evakuirati dovoljno ljudi. Ako ne budete u skloništima kada uragana udari, utopit ćete se. Nema šanse da preživite nalet ako niste u skloništu", kazao je Nic Hunter.

Guverner Louisiane John Bel Edwards upozorio je, pak, da će dijelovi zemlje biti potpuno pod vodom. "Dijelovi Lake Charlesa bit će potopljeni, tako nešto nijedno živo biće nije nikad vidjelo", kazao je.

"Uz vjetrove koji pušu do 220 km/h uragan bi mogao izazvati smrtonosne poraste vodostaja, potencijalno katastrofalne, ekstremne vjetrove, kao i iznenadne poplave", upozorio je Nacionalni centar za uragane u posljednjem javljanju. Laura bi kopno trebala zahvatiti za svega par sati.

"Uragan Laura je jako opasan i brzo jača. Slušajte lokalne dužnosnike. S vama smo", tvitao je predsjednik Donald Trump, prenosi Index.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:11