StoryEditor

Upućena inicijativa za imenovanje novog glavnog federalnog tužitelja

Piše D  /  20.11.2018., 05:11h

Federalno tužiteljstvo je Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) uputilo inicijativu za imenovanje novog glavnog federalnog tužitelja, jer je dosadašnji glavni tužitelj Zdravko Knežević otišao u mirovinu.

Iz Federalnog tužiteljstva je rečeno da je Knežević početkom studenog ove godine otišao u mirovinu, te da ga od tada mijenja prvi zamjenik Tihomir Jurko.

- Inicijativa za imenovanje vršitelja dužnosti glavnog federalnog tužitelja je otišla iz ovog tužiteljstva. Ostalo je na VSTV-u da izabere od sadašnjih federalnih tužitelja osobu koja će obavljati funkciju vršitelja dužnosti. Nije prioritetno da to bude prvi ili drugi zamjenik glavnog federalnog tužitelja - pojasnila je glasnogovornica Federalnog tužiteljstva Nina Hadžihajdarević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema službenoj internet stranici Federalnog tužiteljstva, Knežević je dužnost glavnog federalnog tužitelja preuzeo 1. travnja 2003. godine, i tu funkciju je obavljao i u vrijeme umirovljenja.

Prema rasporedu, naredna sjednica VSTV-a će se održati 27. studenog kada će se na dnevnom redu naći imenovanje vršitelja dužnosti glavnog federalnog tužiteljstva.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala na nivou Federacije BiH je donesen 2014., a trebao se početi primjenjivati u veljači 2015. i predviđa da se osnuju posebni odjeli koji će se baviti prvostupanjskim postupcima organiziranog kriminala, podmićivanja, te djelima protiv ustavnog poretka Federacije, ali i terorizma.

Međutim, četiri godine od usvajanja Zakona nije riješeno elementarno pitanje smještaja, odnosno adekvatnog prostora za ove institucije, javio je BIRN BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:23