StoryEditor
PASIJA

Upriličen sedmi prikaz Muke Gospodnje u Neumu

Piše desk  /  11.04.2022., 10:36h
Niti dvije godine pauze zbog pandemije korona virusom, nisu spriječile Neumljane da po sedmi put uprizore realitet Muke Gospodnje – Pasiju.

Kao i dosadašnjih godina, događaj je na samom početku Velikog Tjedna na blagdan Cvjetnice, upriličen na lokalitetu Spomen Križa poginulim braniteljima gdje se preko stotinu glumaca amatera, statista, koreografa, scenografa, tehničara… još jednom uživjelo u uloge suvremenika posljednjih Kristovih ovozemnih trenutaka.

I ovaj put, u ulozi Isusa, zvijezda duhovne glazbe iz Varaždina, Antonio Tkalec; iza njega troznamenkast broj Neumljana, a kao koordinator svega udruga Zvijezda Mora na čelu s kreativnim Mariom Soldom.

U sedam godina koliko se održava, Pasija u Neumu lagano je preuzela primat najmnogobrojnijeg, možda i najzahtjevnijeg, a sudeći prema broju posjetitelja, i središnjeg događaja godine. Zanimljivo, ne događa se u turističkoj sezoni, ne donosi nikakvu materijalnu korist, odvija se na lokalitetu izloženom stalnim udarima vjetra i hladnoće, organiziraju je amateri, no interes iz godine u godinu ne jenjava, dapače, postaje sve veći i tradicionalniji.

Razlog tome ne treba sumanuto tražiti u ničemu doli ogromnoj duhovnoj dimenziji koju ovakav događaj donosi u nutrinu svakog sudionika i promatrača. Zato ne čudi lakoća kojom Mario Soldo i nakon dvije godine pandemijske šutnje, uspijeva u tako kratko vremena okupiti ekipu koja će osim preuzimanja glumačkih i scenskih obveza, na svoja leđa spremno natovariti i ulogu fizičkih radnika, i još pritom uživati u vremenu koje neće doživjeti kao posao nego kao duhovnu obnovu na domaćem terenu.

A, kada se tome pridodaju i duhovne koristi publike koja vjerno prati, prvih sedam godina Pasije u Neumu ne preostaje ništa drugo nego da preraste u onih 7 puta 77, ili jednostavnim rječnikom rečeno, u tradiciju naziva, zauvijek.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:40