StoryEditor
paravojne postrojbe

Uprava koju su postavili Rusi u Hersonu organizira lokalnu miliciju

Piše hina  /  24.10.2022., 12:08h

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan proglasio izvanredno stanje u okupiranim regijama, ovlastivši njihove uprave koje su postavili Rusi da pojačaju mobilizaciju.

Uprava koju su postavili Rusi u ukrajinskoj regiji Hersonu rekla je u ponedjeljak da organizira neke lokalne stanovnike u paravojne postrojbe.  

U obavijesti na Telegramu, okupacijske vlasti rekle su da muškarci imaju "priliku" pridružiti se postrojbama teritorijalne obrane ako su vlastitom voljom odlučili ostati u Hersonu.

Međutim, muškarci u drugim okupiranim ukrajinskim regijama kao što je Doneck prethodno su bili prisiljeni pridružiti se i boriti se s proruskim snagama u ratu s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan proglasio izvanredno stanje u okupiranim regijama, ovlastivši njihove uprave koje su postavili Rusi da pojačaju mobilizaciju.

Prisiljavanje civila da služe u oružanim snagama okupacijske sile definira se kao kršenje Ženevskih konvencija o ponašanju u ratu.

Ruske vlasti zapovijedile su da se civili evakuiraju iz Hersona, jedne od četiriju ukrajinskih regija koje je Rusija prošli mjesec anektirala, iako su ukrajinske snage ostvarile značajne vojne uspjehe.

"Važno je da spasite svoje živote", rekao je ministar obrazovanja Sergej Kravcov u videoporuci u nedjelju.

Vlasti su za vikend rekle da je oko 25.000 ljudi evakuirano od utorka, uglavnom brodovima preko rijeke Dnipra.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:14