StoryEditor

Upozorenje Varšavi: “Rušenje spomenika Crvenoj armiji neće proći bez posljedica”

Piše D  /  30.07.2021., 03:49h

Moskva je podsjetila da je ruska strana u više navrata upozorila Varšavu da su takvi postupci izravno kršenje međunarodnih pravnih obveza koje proizlaze iz bilateralnih ugovora i sporazuma između Rusije i Poljske od  1992. do 1994. godine, prema kojem poljske vlasti trebaju čuvati i štititi sve slične objekte.

“Osim međunarodnog prava, ovo je i pitanje najveće moralne dimenzije.

Spomenici Crvenoj armiji i sovjetskim vojnicima osloboditeljima nas podsjećaju na pobjedu nad fašizmom u kojoj je odlučujući doprinos dao Sovjetski Savez. Poljska je zbog te pobjede opstala kao država, a poljski narod nije uništen ili protjeran, i ostao je na svojoj zemlji. Za oslobođenje Poljske je SSSR platio najveću cijenu. Samo u borbama s neprijateljem u ovoj zemlji je ubijeno i zakopano više od 600 tisuća sovjetskih vojnika i časnika, a stotine tisuća sovjetskih ratnih zarobljenika koji su bili zatočeni u nacističkim koncentracijskim logorima”, priopćila je Moskva.

“Vlada je, naravno, svjesna koliko je ovo težak napad na ruski narod i narode zemalja koje su u prošlosti bile dio Sovjetskog Saveza, čiji su se sinovi i kćeri borili protiv zajedničkog neprijatelja, za život i slobodu naroda Europe, uključujući i Poljake. Međutim, u Varšava se svjesno služi ovom skandaloznom provokacijom. Naravno, to neće ostati bez posljedica“, rekli su Ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:25