StoryEditor

Upozorava se na opasnost od epidemije ospica u HNŽ-u

Piše D  /  21.06.2018., 12:06h

U HNŽ-u je posebno izražen pad cijepljenog obuhvata MMR cjepivom (ospica, parotitis, rubeola) te kako je zbog mogućnosti epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu županijskog ministra zdravstva i u suradnji s nadležnim infektolozima i epidemiolozima, razmotrena epidemiološka situacija i određene smjernice za nadzor nad ospicama, prenosi Fena.

Još jednom je istaknuta činjenica važnosti podizanja cijepljenog obuhvata te da roditelji trebaju biti svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obveznog cijepljenja, navode iz Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Podsjetili su kako je zbog pada cijepljenog obuhvata došlo do pojave epidemije morbila u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj, s brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima. U HNŽ-u su zabilježena četiri slučaja oboljevanja od ospica u proteklom mjesecu, i to tri slučaja u Čitluku i jedan u Mostaru. ospice su zarazna infektivna bolest.

Lako se prenose direktnim kontaktom s izlučevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Pošto se vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu prebolovale ospice.

Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemije ako veći broj osoba nije cijepljen, upozoravaju iz Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 13:01