StoryEditor
istraživanje

Upotreba kokaina u porastu širom Europe

Piše fena  /  22.03.2023., 16:02h

Upotreba kokaina u porastu je širom Europe, pokazala je u srijedu studija o otpadnim vodama širom EU, a najveći nivoi ostataka droge pronađeni su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj.

Studija, najveća do sada, koju je provela europska agencija za praćenje droga sa sjedištem u Lisabonu EMCDDA, analizirala je svakodnevnu otpadnu vodu u slivnim područjima postrojenja za prečišćavanje koja opslužuju oko 54 milijuna ljudi u 104 europska grada.

Analizirani su uzorci prikupljeni u periodu od sedmice između ožujka i travnja prošle godine na tragove kokaina, amfetamina, metamfetamina, MDMA/ecstasyja, ketamina i kanabisa, i utvrdila da je upotreba droga veća nego u ranijim studijama.

- Današnji nalazi iz rekordna 104 grada pružaju sliku o problemu droge koji je i raširen i složen, sa svih šest supstanci otkrivenih na gotovo svakoj lokaciji – navodi direktor EMCDDA Alexis Goosdeel.

Rezultati su pokazali "nastavak porasta otkrivanja kokaina", trend koji se opaža od 2016. godine, i da je više gradova prijavilo tragove metamfetamina, također poznatog kao kristalni met.

Više od polovine od 66 europskih gradova s podacima za 2021. i 2022. godinu zabilježilo je povećanje ostataka kokaina.

Ketamin je prvi put uključen u analizu 2022. zbog "znakova povećane dostupnosti ketamina u Europi".

Najveća količina ostataka pronađena je u otpadnim vodama u gradovima u Danskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 04:10