23.06.2022., Komarna - Ispod Peljeskog mosta prosao je prvi kruzer. Pod zapovjednistvom Dubrovcanina Joze Glavica kruzer Bolette uputio se prema Neumu gdje ce se usidriti, a ciji ce putnici obilaziti turisticka odredista u BiH. Visina od vode do najvise tocke na brodu je 48,1 metara a dopustena visina prolaska Peljesko mosta je 55 metara. Photo: Matko Begovic/PIXSELLMATKO BEGOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
bolette

Uplaćeno 31.000 eura za uplovljavanje kruzera, općini Neum ni marke, gdje je otišao novac?

Piše desk  /  24.06.2022., 10:05h

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poslalo odgovor

Ovih dana u Neumu, ali i šire, je glavna tema uplovljavanje putničkog broda “Bolette” u neumski akvatorij. Podsjećamo, građani su se okupili u mirni prosvjed protiv toga, načelnik kaže da Općina nema ništa s uplovljavanjem te se i on sam se pridružio građanima.

Portal neum.online je zatražio odgovore na pitanja o nadležnosti, izdavanju dozvola, usidravanju broda i transportu putnika na više adresa.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je poslalo odgovor koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Od strane Agencije “Helax” d.o.o. Mostar , Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum je zaprimila obavijest da putnički brod imena MS “Bolette” koji plovi pod zastavom Bahama, vlasnik brodar iz Velike Britanija želi uploviti u akvatorij Neum-Klek na dan 23.06.2022.godine.

Obavijest o najavi uplovljenja, Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum dostavila je istoga dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji BiH, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum.

Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama a čiji je potpisnik i BiH, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.) brod koji je tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi, plati propisane takse, a kako nema adekvatne lučke infrastrukture, brod uz ispunjavanje ovih uvjeta može uploviti na sidrište koje mu se odredi.

Kapetanija pomorske plovidbe Neum je u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH.

U zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti je najavljeno još kruzera za uplovljenje. Izgradnja Pelješkog mosta nije utjecala na procedure ulaska plovila u neumski akvatorij niti je bilo otkazivanja istih.”, stoji u odgovoru.

Kapetanija pomorske plovidbe Neum nam je samo dala kratki odgovor da oni rade sve po zakonu i da se za više informacija obratimo ministarstvu (a već jesmo).

Općina Neum je u međuvremenu i prozvana da je njoj uplaćeno 31.000 eura, a da se fiktivno protive brodu, na što su i oni poslali odgovor: “Ovi navodi su NETOČNI I neodgovorno je da se u javnost plasiraju neprovjerene informacije.

Općina Neum nije dobila niti jedne marke ni eura za uplovljavanje ovog giganta u naš akvatorij, što je načelnik Jurković više puta ponovio u izjavama ovih dana.

Općina Neum dobila je samo OBAVIJEST o uplovljavanju ovog putničkog broda, nije nas se čak ni pitalo za mišljenje.” stoji u dopisu Općine Neum.

I oni su citirali odgovor federalnog ministarstva koji se podudara s gore navedenim te uputili da se odgovore potraže u Kapetaniji i nadležnom ministarstvu.

Dnevnik.ba

09. kolovoz 2022 21:39