StoryEditor

Upitno formiranje Vijeća ministara, SDA zateže zbog Vlade FBiH

Piše D  /  11.12.2019., 09:12h

Iako je i sam najavljivao da bi u ovome tjednu mogao poslati imena na provjeru i da bi tako BiH do kraja godine dobila Vijeće ministara, izgleda kako se to neće dogoditi, jer Tegeltija još od SDA nije dobio imena kandidata za ministarske i pozicije zamjenika ministara, koje po dogovoru od ljeta između SDA, SNSD-a i HDZ-a pripadaju ovoj stranci.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, rekao je jučer u Širokom Brijegu da se nada kako bi novi sastav Vijeće ministara trebalo formirati do kraja godine.

“Nezavisne” neslužbeno saznaju kako će sutra sve biti jasnije nakon susreta izaslanstava SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH.

Ukoliko Čović bude inzistirao na izmjeni Izbornog zakona BiH, izvor “Nezavisnih” tvrdi kako će SDA zakočiti imenovanje Vijeća ministara te da zbog toga i ne dostavlja imena kandidata.

Kako kaže izvor, SDA želi da sa Vlada FBiH formira u paketu sa Vijećem ministara, a ovom u prilog ide i nedavna izjava Halida Genjca, glavnog tajnika SDA, koji je rekao kako formiranje Vijeća ministara i Vlade FBiH mora ići paralelno.

“Ono što je sigurno zasad jest da Fadil Novalić i Jelka Miličević ostaju na svojim pozicijama, premijera FBiH i ministra financija FBiH. Takođe, dužnost neće mijenjati ni Melika Mahmudbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a”, kaže izvor “Nezavisnih” i dodaje kako je Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ BiH, ostao na poziciji predsjednika FBiH i da nije imenovan u Vijeće ministara BiH na poziciju ministara civilnih poslova s obzirom na to da po zakonu jedan čovjek ne može obavljati dvije izvršne dužnosti.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicijskih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:18