StoryEditor
prođirenje eu

Uoči Samita EU i zapadnog Balkana objavljeni zaključci: Evo što Vijeće Europe preporučuje BiH, a što osuđuje

Piše desk  /  13.12.2023., 10:59h

Vijeće Europe donijelo je zaključke o proširenju Europske unije za šest partnera sa zapadnog Balkana, Tursku i, prvi put, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Objavilo ih je uoči sjednice Vijeća Europe, koje 14. i 15. prosinca zasjeda u Bruxellesu, kao i Samita EU – zapadni Balkan, kojem će danas prisustvovati predstavnici europskih institucija, 27 zemalja članica te država zapadnog Balkana, prenosi Avaz.

Raduje se raspravi

Među zemljama zapadnog Balkana je i Bosna i Hercegovina za koju je Vijeće navelo da prima k znanju izvještaj Komisije od 8. studenog 2023. o Bosni i Hercegovini i njene preporuke, te se raduje predstojećoj raspravi u Europskom vijeću po ovom pitanju.

- Vijeće pozdravlja reformske napore koje je Bosna i Hercegovina poduzela nakon toga davanje statusa kandidata u prosincu 2022. Vijeće ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da osigura održiv napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenje Komisije o njenoj aplikaciji za članstvo u EU koju je odobrilo Vijeće 2019., uključujući provođenje svih preostalih koraka navedenih u preporuci Komisije za status kandidata, uzimajući u obzir zaključke Europskog vijeća iz lipnja 2022. - navodi se u zaključku Vijeća Europe, kada je naša država u pitanju.

Naglašeno je da su učinjeni "neki važni koraci i obaveze ka ispunjenju ključnih prioriteta, uprkos negativnim događajima u entitetu Republika Srpska."

- Vijeće potiče daljnji napredak potreban u reformama. Vijeće podsjeća na važnost osiguravanja pune usklađenosti svih usvojenih zakona sa pravnom tekovinom EU i europskim standardima, uključujući preporuke Venecijanske komisije. EU je spremna pomoći Bosni i Hercegovini dalje u svojim reformama i njihovoj kontinuiranoj implementaciji, uključujući i one fokusirane na EU put - navode iz Vijeća Europe.

Istaknuto je da BiH treba poduteti dalje ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana. Tu je poseban akcent stavljen na provođenje Sejdić-Finci presuda Europskog suda za ljudska prava.

- Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu s europskim standardima eliminisati sve oblike nejednakost i diskriminacija u izbornom procesu. Vijeće naglašava da ne bi trebao biti poduzet ni jedan zakonodavni ili politički korak, koji bi implementaciju presude Sejdić-Finci i srodne presude Europskog suda za ljudska prava učinio izazovnijim ili bi dodatno produbio podjele – naglašeno je.

EU perspektiva

Vijeće je pozvalo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže i odreknu provokativnih retorika i akcija koje izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje kao i da se okonča praksa veličanja osuđenih ratnih zločinaca te da aktivno promoviraju pomirenje.

- Vijeće dalje ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost prema EU prespektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje – navedeno je.

Vijeće Europe je još jednom iznijelo zabrinutosti zbog događaja u dijelu BiH, odnosno manjem bh. entitetu RS.

- Vijeće je ozbiljno zabrinuto zbog zakonodavstva i inicijativa u entitetu Republika Srpska koji se protive EU putu BiH, uključujući i secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje. Vijeće žali zbog donošenja zakona u entitetu RS o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH u okviru entiteta. Vijeće naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda i međunarodni karakter Bosne i Hercegovine. Svaka akcija protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica – poručili su iz Vijeća Europe.

Dodali su da primjećuju ograničen napredak uz naglašavanje potrebe za jačanjem vladavine prava, uključujući usvajanje novog zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i usvajanje zakona o sudovima. Vijeće Europe pozvalo je BiH da poduzme odlučne korake za rješavanje problema korupcije i organiziranog kriminala u pravcu uspostavljanja rezultata istraga i osude, uključujući i na visokom nivou.

- Vijeće pozdravlja početak rada Europol kontakt točke. Odluke Ustavnog suda moraju se u potpunosti poštovati. Vijeće primjećuje da su učinjeni ograničeni napori u oblasti osnovnih prava – navedeno je, između ostalog, u zaključcima Vijeća Europe.

Istaknuto je da Vijeće žali zbog nazadovanja u slobodi izražavanja i medija i pozvalo je BiH da osigura sigurnost novinara i odgovarajuće sudsko praćenje slučajeva prijetnji i nasilja. Ponovljeno je i da žali zbog ponovnog uvođenja krivičnih kazni za klevetu u entitetu RS, kao i zbog nedavnog usvajanja u prvom čitanju u NSRS nacrt zakona kojim se grupe civilnog društva označavaju kao „strani agenti“, što izaziva veliku zabrinutost.

Pozitivan trend

- Vijeće pozdravlja da je postignut određeni napredak u reformi javne uprave, posebno u donošenju zakona o slobodi pristupa informacijama. Očekuje dalje korake koje treba poduzeti kako bi se osigurala profesionalna i depolitizirana državna služba. Štoviše, da bi se osigurala koordinacija u usklađivanju zakonodavstva, Vijeće snažno potiče Bosnu i Hercegovinu da izradi nacionalni program za usvajanje acquisa – poručeno je.

Pozdravili su i pozitivne korake poduzete za poboljšanje upravljanja migracijama i koordinaciju, posebno donošenje zakona o strancima. Pozvali su BiH i da se u potpunosti uskladi s viznom politikom EU, da zaključi sporazuma o statusu Frontexa s EU i osigura pristup azilu.

- Što se tiče ekonomskih kriterija, Vijeće primjećuje da je BiH u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Vijeće pozdravlja obnovu mandata EUFOR-a Althea, što i dalje igra ključnu ulogu u podršci vlastima u Bosni i Hercegovini u održavanju sigurnosti i sigurnog okruženja za sve građane. Vijeće ponavlja važnost kontinuirane saradnje između međunarodnih aktera i izražava svoju podršku misiji visokog predstavnika i njegovog Ureda prema ispunjavanju Agende 5+2 – naglašeno je iz Vijeća Europe.

Vijeće ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da se dalje aktivno angažuje na regionalnom planu suradnje i dobrosusjedskih odnosa, te da brzo ratificira svu regionalnu mobilnost sporazuma u okviru Berlinskog procesa.

- Vijeće pohvaljuje značajno poboljšanje svoje usklađenosti od Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU koja signalizira jasnu posvećenost EU putu. Vijeće potiče Bosnu i Hercegovinu da nastavi ovaj pozitivan trend i poziva Bosnu i Hercegovinu da osigura punu provedbu restriktivnih mjera, uključujući Rusiju i Bjelorusiju – zaključeno je u zaključcima Vijeća Europe koji se odnose na BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 03:03