Article_Top_970x250

UOČI OBLJETNICE PADA VUKOVARA Džaferović: Armija RBiH spriječila agresora u podjeli BiH

"Izgradit ćemo državu ravnopravnih naroda"

UOČI OBLJETNICE PADA VUKOVARA Džaferović: Armija RBiH spriječila agresora u podjeli BiH

stu 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Prije 27. godina na današnji dan osnovan je Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojna formacija koja je obranila južni dio domovine, kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je kako je ovo dan kada se sjećamo najboljih sinova naše zemlje, prije svega šehida i poginulih boraca koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo.

"Osnivanje i djelovanje Četvrtog korpusa Armije RBiH je najznačajnije za ovaj dio Bosne i Hercegovine, za Mostar i Hercegovinu, ali i za cijelu zemlju. On je obranio ovaj dio države, a pitanje je što bi bilo s Bosnom i Hercegovinom da je bilo drugačije", kazao je Džaferović.

Ljudima koji su dali svoje živote za državu, nastavio je on, nikada se nećemo moći odužiti, ali trebamo raditi sve da im se što više odužimo.

"Prije svega ćemo brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim porodicama, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima", izjavio je Džaferović te naglasio kako Vlada Federacije BiH čini sve što je u njenoj moći da se status i položaj ove društvene grupe popravi

"Naša briga nikad neće biti srazmjerna njihovoj žrtvi, ali mi moramo raditi sve što je u našoj mogućnosti. Drugo, u miru se trebamo nastaviti boriti za ono što su borci Četvrtog korpusa Armije RBiH, kao i cijela Armija, borili, a to je cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina", izjavio je Džaferović.

Kazao je kako su se te generacije borile protiv sila koje su htjele da unište Bosnu i Hercegovinu, ali su te sile uništene, država je obranjena od agresije, sačuvana i ona je nastavila svoje postojanje koje je u Daytonu i potvrdila.

"Ne možemo reći da te retrogradne političke snage još uvijek ne postoje, one pokušavaju da političkim sredstvima realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo, a moja poruka sa Šehitluka u Mostaru je da te retrogradne snage u svom naumu nikad neće uspjeti. Izgradit ćemo državu ravnopravnih naroda i nikad od tog cilja nećemo odustati", zaključio je Džaferović.

General Mustafa Polutak, jedan od ratnih zapovjednika Četvrtog korpusa Armije RBiH, kazao je kako je formiranje ove jedinice značajno u toj mjeri jer su dva agresora ovaj prostor željela podijeliti između sebe.

"Sve patriote suprotstavile su se tada tome, organizirali i spriječili taj naum. Posebnu ulogu imaju borci Hercegovine i Mostara. Oni nisu dopustili podjelu Hercegovine, podjelu Bosne i Hercegovine. Četvrti korpus je polomio sve namjere agresora i kao takav je zaslužio da i 27 godina od njenog formiranja obilježavamo ovaj dan. Dok je nas boraca i patriota, ovaj dan će se obilježavati", kazao je Polutak.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe na Šehitlucima organizirana je i svečana akademija u Narodnom Pozorištu Mostar. Manifestacije ovim povodom organizirane su i u Jablanici i Konjicu, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba