StoryEditor
kandidati za kancelara

UOČI IZBORA U NJEMAČKOJ Održana i posljednja TV debata, Olaf Scholz osvojio najveću podršku građana

Piše Desk  /  20.09.2021., 11:25h
Uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, koji će se održati 26. rujna, održana je posljednja TV debata na kojoj su se suočili Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (Zeleni) i Armin Laschet (CDU/CSU) - kandidati za njemačkog kancelara.

Tijekom debate koju su organizirali privatni emiteri ProSieben, Sat.1 i Kabel 1, kandidati za kancelara raspravljali su o brojnim pitanjima, a za razliku od prethodnih debata, posljednju su obilježile znatno detaljnije rasprave o brojnim pitanjima.

Između ostalog, kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz tijekom debate je naglasio kako postoji mogućnost i želja da SPD formira koaliciju sa Zelenim s obzirom na to da je kandidatkinja ove stranke Annalena Baerbock isključila mogućnost formiranja koalicije s vladajućom koalicijom CDU/CSU.

Uvodnih pola sata debate obilježile su rasprave o socijalnoj politici, a SPD i Zeleni složili su se po brojnim pitanjima.

Scholz i Baerbock su pozvali na povećanje minimalne plate na 12 eura po satu te su predložili snažnije oporezivanje onih koji zarađuju više, kako bi se pružile porezne olakšice onima čija su primanja niža.

Između ostalog, kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock je također poručila kako želi uvesti osnovnu sigurnosnu naknadu za djecu koja bi se financirala iz poreza parova čiji su prihodi na godišnjoj razini veći od 200.000 eura.

Ideju Annalene Baerbock podržao je i kandidat SPD-a Olaf Scholz, što je još jednom pokazalo mnogo veće razumijevanje između Zelenih i SPD-a u odnosu na koaliciju CDU/CSU.

"Jasno sam više puta rekla kako je vrijeme da CSU pređe u opoziciju", rekla je Baerbock.

S druge strane, kandidat CDU-a Armin Laschet tijekom debate je istaknuo kako se politika ne bi trebala miješati u sindikate i pitanja vezana za poslodavce, što uključuje i procjenjivanje visine plaća.

Laschet je također optužio Zelene da žele ograničiti tehnološke inovacije opterećujući industriju zabranama na određene proizvode.

Nakon održavanja posljednje TV debate, kao i u prethodne dvije, objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnijenja o tome koji je kandidat za kancelara bio najuvjerljiviji tijekom rasprave. Baš kao i u prethodnim debatama, i nakon ove je kandidat SPD-a Olaf Scholz odnio pobjedu s 42 posto osvojenih glasova.

Drugo mjesto zauzeo je Armin Laschet s 27 posto glasova, dok je kandidatkinja Zelenih osvojila 25 posto podrške stanovnika Njemačke.

Iako ankete nakon TV debata ne mogu u potpunosti prikazati stvarno stanje na terenu, indikativno je da je kandidat SPD-a Olaf Scholz osvojio najveću podršku građana nakon svake održane debate, što može biti pokazatelj da građani Njemačke žele promijeniti vladajuću stranku u zemlji.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj bit će održani u nedjelju, 26. rujna. Pored članova Bundestaga, izbori će ostati upamćeni i po tome što će se prvi put nakon 16 godina birati i nasljednik kancelarke Angele Merkel, koja nakon aktivnog bavljenja politikom odlazi u mirovinu, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:59