Article_Top_970x250

Uoči inauguracije javile se Kina, Rusija i Iran. Evo što očekuju od Amerike

inauguracija joea bidena

Uoči inauguracije javile se Kina, Rusija i Iran. Evo što očekuju od Amerike

sij 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Pred inauguraciju novog američkog predsjednika, demokrata Joea Bidena, zemlje širom svijeta izrazile su opreznu nadu u obnovu odnosa sa Sjedinjenim Državama, dajući pritom prioritet vlastitim interesima, prenose svjetske novinske agencije.

Najviše pažnje su privukle izjave iz Kine i Rusije.

Kina se nada "suradnji korisnoj za obje strane", rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova u Pekingu.

Naglasio je, međutim, da će Kina štititi svoje vlastite interese i nacionalnu sigurnost i da neće dopustiti da je Sjedinjene Države kleveću.

Bidenov budući državni tajnik Anthony Blinken kazao je u utorak da će odnosi s Kinom biti glavni izazov za SAD u predstojećem razdoblju.

Rusija je ocijenila da poboljšanje odnosa s SAD-om ovisi o "političkoj volji" novog američkog predsjednika.

Oprezne izjave u Moskvi

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, govoreći o produljenju sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja Novi START: "Rusija i njezin predsjednik podržavaju očuvanje tog sporazuma... Ako naši američki kolege pokažu političku volju da se sačuva taj sporazum i da ga se produlji, to se može samo pozdraviti."

Iran je poručio da je općenito spreman raščistiti nesuglasice s SAD-om. Ali to ovisi o Washingtonu, naglasio je iranski predsjednik Hassan Rohani.

"Sve što oni učine, mi ćemo učiniti isto to... ni manje ni više", kazao je.

Dnevnik.ba