Article_Top_970x250

Uočena bijela pa onda i crvena signalna raketa? Tri broda preusmjerena na područje s kojeg su stigli mogući pozivi upomoć

nova nada

Uočena bijela pa onda i crvena signalna raketa? Tri broda preusmjerena na područje s kojeg su stigli mogući pozivi upomoć

lis 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Bourbon Rhode

Vrijeme neumitno ide, ali obitelj i prijatelji nestalog šibenskog kapetana Dina Miškića ne gube nadu u pozitivan ishod.

Točnije, još vjeruju da će negdje u velikom prostranstvu Atlantika pronaći Miškića i njegovih šest kolega koji su nestali nakon potonuća opskrbnog broda Bourbon Rhodea 26. rujna.

Vjeru im posebno ulijeva činjenica što još nisu pronađene tri od četiri splavi za spašavanje s potonulog broda, a nadu je produbilo i pisanje Le Parisiena da je prefektura Martinique priopćila kako je moguće da su uočene dvije signalne rakete. Naime, tijekom noći na ponedjeljak brod Alp Striker izvijestio je da su promatrači s broda tijekom dvadesetak sekundi vidjeli prvo bijeli, a zatim crveni pirotehnički signal, prenosi Jutarnji list

Nadzorni centar odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu na to područje na kojem bi trebali biti tijekom današnjeg dana. Dodaju da će tijekom današnjeg jutra iznad tog područja letjeti zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130.

A prema riječima stručnjaka, u splavima je preživljavanje moguće i do mjesec dana, u svakom slučaju puno više od tjedna, koliko je trajala službena potraga za nestalim pomorcima. Upravo šokantna objava vlasti Martiniquea da će prekinuti potragu, nagnala je šibenske prijatelje supruge kap. Miškića da pokrenu peticiju kojom apeliraju na nužnost nastavka opsežne pretrage.

Prava istina

Inače, s nestrpljenjem se očekuju svjedočanstva trojice preživjelih ukrajinskih mornara, koji su nakon višednevne plovidbe na francuskoj fregati Ventose u nedjelju konačno došli do kopna. Iako, mnogi sumnjaju kako će u javnost biti puštena prava istina o sudbini Bourbon Rhodea, koja se možda nikada neće ni saznati. No, tko zna, baš su ti preživjeli pomorci navodno i posvjedočili kako se sedam njihovih kolega ukrcalo u spasonosne splavi.

- Na žalost, informacija o nestanku mornara u Ukrajini i nije izazvala toliku medijsku pažnju, iako je nestalo čak šest njihovih državljana - veli Maja Sulje, jedna od pokretačica peticije.

Bez obzira na sve teškoće, oni neće sjediti skrštenih ruku:

Utjecaji i kontakti

- Razmatramo pravne mogućnosti da pokrenemo kampanju za prikupljanje novca kako bismo možda digli privatne zrakoplove koji bi se uključili u pretragu. Čujte, mi smo svi ovdje laici i prvi put se susrećemo s nečim sličnim. Stručnjaci koje smo kontaktirali kažu nam da bi najvažnije bilo dobiti satelitske snimke. Njih bi, navodno, mogli napraviti američki avioni AWACS. Ponavljam, spremni smo okrenuti kuglu zemaljsku - od NATO-a do NASA-e - samo da nađemo našeg prijatelja. Odustati sigurno nećemo - zaključuje jedna od prijateljica Miškićeve supruge, koja je u međuvremenu pisala šefu diplomacije RH Gordanu Grliću Radmanu:

- Nakon samo sedam dana potraga za nestalih sedam članova posade, uključujući i mog supruga, službeno je obustavljena i za njima se više ne traga. Moja obitelj i ja to ne možemo i ne želimo prihvatiti, osobito jer smo informirani od strane preživjelih članova posade da su se preostali članovi uspješno ukrcali u splav za spašavanje.

Ne možemo ni zamisliti kroz što su ovi hrabri ljudi prošli preživjevši uragan i havariju na brodu usred Atlantika u nemogućim uvjetima. Uništava me činjenica da su oni negdje na oceanu bespomoćni i čekaju pomoć, a pomoć im više nije moguće pružiti jer se od njih odustalo. Tri splavi nisu nađene i to je činjenica koja se ne može zanemariti. Na splavima imaju uvjete za preživjeti više od mjesec dana. Moramo ih tražiti i naći ćemo ih. Mi znamo da su oni živi.

Možemo li preko Hrvatskog veleposlanstva u SAD-u doći do nekih informacija koje nam mogu pomoći u potrazi? U nadi da možete svojim utjecajima i kontaktima pomoći da se potraga dalje nastavi te da na bilo kakav način dođemo do informacije o našem kapetanu i njegovoj posadi, iskreno vas molim da to i učinite - stoji u apelu Marijane Kedžo Miškić hrvatskom ministru vanjskih poslova. Kako piše Jutarnji list, ministar je kontaktirao Miškićevu suprugu i kazao kako će napraviti sve što može, a javili su joj se i iz Ureda predsjednice.

Dnevnik.ba