StoryEditor

UNUTARNJA PITANJA BiH? Turska pozvala saveznike da podrže BiH na putu u NATO

Piše D  /  31.03.2018., 11:03h

Šef turskog izaslanstva u parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik u turskom parlamentu Berat Conkar pozvao je saveznike da pruže podršku Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u NATO-u radi, kako je rekao, budućnosti Balkana i euroatlantske regije.

Conkar je u pisanoj izjavi poručio kako je članstvo BiH u NATO-u od velikog značaja za uspostavljanje trajnog mira i sigurnosti na Balkanu.

Dodao je također kako je Turska oduvijek bila uz BiH te da je sigurnost i stabilnost Balkana uvijek bio jedan od najvažnijih elemenata vanjske politike Turske.

"Ulažemo velike napore kako bi naši politički, ekonomski i odnosi na polju kulture bili još bolji sa zemljama Balkana. Područje Balkana mora postati regija u kojoj vladaju mir i sigurnost. Zbog toga mi u potpunosti podržavamo integraciju BiH s europskim i euroatlantskim institucijama. Pozivamo naše saveznike da pruže podršku Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u NATO-u, radi budućnosti Balkana i euroatlanske regije", poručio je Conkar.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:22