StoryEditor
rat u ukrajini

Uništen najveći teretni zrakoplov na svijetu; Rusi tvrde: Ukrajinci su zapalili nuklearku

Piše Desk/Hina  /  04.03.2022., 10:29h
Rusija je zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Europi, no u borbama ruskih i ukrajinskih snaga koje su trajale tijekom noći zapalila se administrativna zgrada u krugu elektrane.

Ukrajinske vlasti su za to okrivile rusku vojsku rekavši da su granatirali elektranu, a ukrajinski predsjednik Zelenski sve je nazvao nuklearnim terorom.

No Rusi sada tvrde da su zgradu u nuklearki zapravo zapalili Ukrajinci. Rusko Ministarstvo obrane okrivilo je Ukrajinu za požar u krugu elektrane i to su nazvali "monstruoznom provokacijom".

Dužnosnici ruskog Ministarstva obrane poručili su i da je elektrana sad pod njihovom kontrolom i da radi normalno.

47 mrtvih u Černihivu

U ruskim zračnim napadima u gradu Černihivu na sjeveru Ukrajine jučer je ubijeno ukupno 47 ljudi, kažu lokalni dužnosnici.

Prethodno je bilo rečeno kako su 33 osobe mrtve.

Uništen najveći transportni avion na svijetu

Najveći teretni zrakoplov na svijetu, ukrajinski Antonov-225, uništile su granatiranjem ruske snage u napadu na zračnu luku Hostomel u blizini Kijeva, priopćila je još prošlog tjedna ukrajinska tvornica za proizvodnju oružja Ukroboronprom. 

Sada je objavljena snimka koja pokazuje da je avion koji se nalazi na aerodromu u Kijevu na kojem su se odvijale borbe potpuno uništen.

Objavljene su i fotografije.

The Times: Zelenski preživio najmanje tri pokušaja atentata

Kako piše britanski Times, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski preživio je najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana.

Times je nedavno objavio da su plaćenici iz tzv. Wagner grpe i čečenskih specijalnih snaga poslani da eliminiraju Zelenskog.

"Nevjerojatno je koliko je dobro informirana ekipa koja čuva Zelenskog", navodno je rekao izvor Timesu koji dodaje da je jedan pokušaj atentata bio u subotu te prenosi izjavu Ukrajine da su čečenski ubojice eliminirani u predgrađu Kijeva.

Rusija: Kazne za "širenje laži"

Ruski parlament usvojio je zakon kojim se širenje "lažnih informacija o ruskim oružanim snagama" smatra kaznenim djelom.

Zakon, koji je Duma usvojila u trećem i posljednjem čitanju, uvodi novčane i zatvorske kazne za one koji, kako stoji u zakonu, namjerno šire lažne informacije o oružanim snagama, da pritom te informacije imaju ozbiljan utjecaj, navodi se u priopćenju Donjeg doma.

Onima za koje se utvrdi da su prekršili novi zakon širenjem takozvanih'lažnih informacija o akcijama ruskih oružanih snaga u Ukrajini prijete kazna do tri godine zatvora.

Ako se takve informacije koriste kao dio organizirane grupe ili se koriste "lažni dokazi", primjenjuje se maksimalna kazna od 10 godina zatvora. Dovedu li te informacije do "težih posljedica", počiniteljima prijeti kazna do 15 godina u zatvoru. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:07