StoryEditor

Unatoč Rješenju suda prosvjetari u USK nastavljaju s generalnim štrajkom

Piše D  /  12.09.2019., 04:09h

-Naši pravni timovi će u roku od tri dana dati adekvatan pravni odgovor Sudu, koji je donio ovakvo Rješenje - rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH Selvedin Šatorović, prenosi Fena.

Iz sindikata su konstatirali da je ovakvo sudsko rješenje pokušaj razbijanja jedinstva sindikata, te su ga okarakterizirali političkom mjerom.

-Ovo je prvi put da se donosi privremena mjera nekom sindikatu. Zaista je nelogično da smo mi i Sindikat srednjeg obrazovanja istog dana stupili u generalni štrajk, a da je samo protiv nas donesena privremena mjera o prekidu štrajka - riječi su predsjednice Sindikata predškolskog i srednjeg obrazovanja USK Zehre Hadžić, prenosi Fena.

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja potvrđeno je i kako je odbijen Prijedlog Vlade USK o ispunjenju minimuma zahtjeva.

-Zajednički ćemo nastaviti borbu za svoje dostojanstvo. Ovo neka bude jasna poruka Kantonalnoj vladi da nas nikakvim represivnim mjerama neće natjerati da odustanemo od svojih zahtjeva - dodao je Šatorović.

Članstva oba sindikata još jednom su ponovila zahtjeve o izjednačavanju osnovica za platu s ostalim proračunskim korisnicima, jasan i prihvatljiv termin za isplatu razlika plata od rujna 2018 godine, te rješavanje pitanja minulog staža.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:38