Article_Top_970x250

UNATOČ PANDEMIJI Građanima HNŽ-a i dalje ograničen pristup uslugama zdravstvene zaštite

generalni štrajk

UNATOČ PANDEMIJI Građanima HNŽ-a i dalje ograničen pristup uslugama zdravstvene zaštite

sij 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Štrajk zdravstvenih radnika u Mostar (izvor: Federalna.ba)

Iako je u petak potpisan Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), građani HNŽ i dalje će imati ograničen pristup uslugama zdravstvene zaštite koje uredno plaćaju kroz doprinose za zdravstvo.

I dok su građani Mostara i HNŽ-a očekivali kako će potpisivanjem protokola doći do prekida štrajka te omogućavanja da građani ponovno dobiju puni pristup zdravstvenim uslugama, do toga ipak nije došlo. Umjesto prekida, ili barem zamrzavanja štrajka, sindikati su se okupili pred zgradom Vlade HNŽ i prosvjedovali.

Građani Mostara i HNŽ-a od 10. prosinca prošle godine nemaju puni pristup uslugama zdravstvene zaštite koje uredno plaćaju kroz doprinose za zdravstveno osiguranje upravo zbog štrajka zdravstvenih djelatnika koji od Vlade HNŽ-a traže povećanje plaća. Pri tom, upitno je je li Vlada HNŽ-a uopće nadležna za sve zdravstvene radnike koji štrajkaju s obzirom na to da recimo Upravni odbor SKB-a Mostar imenuje Vlada FBiH, te iz tog proizlazi da bi dio zahtjeva trebao biti upućen i Vladi FBiH.

Štrajk je nedvojbeno legitimna metoda sindikalne borbe, ali samo dok ne ugrožava zdravlje drugih ljudi, posebno onih koji su svaki mjesec od vlastitih plaća izdvajaju plaćanje usluga zdravstvene zaštite.

Zdravstveni radnici pak pritisak na vlasti vrše tako što građanima uskraćuju pristup uslugama zdravstvene zaštite, iako građani ni u kojem slučaju nisu krivi za situaciju u kojoj se zdravstveni radnici nalaze. Nakon što je napokon potpisan Protokol o vođenju pregovora između Vlade i sindikata, odlučeno je da se štrajk nastavlja a građani će i dalje čekati puni pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti.

To je pak izazvalo revolt kod dijela građana koji sve manje i manje podržavaju ovakav način borbe sindikata za poboljšanje položaja svojih članova.

Naime, generalni štrajk zdravstvenih radnika HNŽ-a počeo je 10. prosinca 2020. godine, a pet dana nakon toga po tužbi Vlade HNŽ je prekinut Odlukom Općinskog suda u Mostaru. No, sud je tu zabranu stavio izvan snage 22. prosinca kad je generalni štrajk ponovno aktiviran. Rad je obustavilo 2.600 zdravstvenih radnika što je ozbiljno narušilo zdravstveni sustav u HNŽ. Stoga je opće zdravlje građana HNŽ-a, pored korona-krize, dodatno ugroženo.

O svemu tomu aktivnije je računa trebao voditi i resorni ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica, koji se gotovo mjesec dana nije obratio zdravstvenim radnicima nego je s njima komunicirao preko medija. Tako je u intervjuu za Dnevni list od 12. siječnja rekao kako bi ispunjavanje zahtjeva Nezavisnog sindikata uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da se koeficijenti složenosti poslova povećaju za isti iznos kao sindikatu doktora medicine i stomatologije doveli do tog se plaća nekvalificiranih radnika u tri godine ugovora poveća za 120 posto.

„Odnos koeficijenata složenosti poslova liječnika i NK radnika prije potpisa spomenutih kolektivnih ugovora bio je 3,5:1. Nakon povećanja vrijednosti koeficijenata složenosti poslova, kako to traži sindikat, odnos koeficijenata složenosti poslova, pa time i plaća liječnika i NK radnika smanjio bi se na 2,1:1. Zato je Vlada HNŽ-a donijela Zaključak u kojem je definirala svoj stav i ponudila sindikatu povećanje koeficijenata složenosti poslova za isti postotak i na isti vremenski rok kao što je to svojevremeno dano sindikatu doktora medicine i stomatologije i time bi ih dovela u potpuno ravnopravan položaj“, rekao je Opsenica Dnevnom listu.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ Dalibor Vuković naglašava kako se u petak dogodio najmasovniji prosvjed zdravstvenih radnika ikada.

"Možemo reći da imamo male pomake koje je Vlada učinila prema nama, ali nemamo nikakvu garanciju", pojasnio je Vuković.

On je jasno rekao kako je Vlada ranije tražila od zdravstvene radnike da moraju prekinuti generalni štrajk kako si stupili u pregovore, što njima „nije prihvatljivo i nikada neće biti“.

Predsjednik Sindikata SKB Mostar, Ivica Anić rekao je kako su Vlada HNŽ-a, Sindikat SKB Mostar i Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu usuglasili protokol o vođenju pregovora.

''Moramo reći hvala kolegama, pokazuje se jedinstvo i želimo pozdraviti napore Vlade i prvi korak Vlade koji je učinila prema nama i napor premijera Nevenka Hercega. Nadamo se da ćemo kao što smo usuglasili Protokol o pregovaranju, što skorije dogovoriti i kolektivni ugovor isto ga uskladiti i napokon dobiti ono što zahtijevamo od Vlade HNŽ-a, štrajk se ne prekida sve do potpisivanja kolektivnog ugovora'', kaže Anić.

Iz Vlade HNŽ poručuju kako razumiju zahtjeve sindikata te kako im pokušavaju udovoljiti.

''Kao i uvijek, sva otvorena pitanja socijalni partneri rješavaju isključivo i jedino za pregovaračkim stolom. Ovim supotpisanim Protokolom, otvorene su te mogućnosti i mi vjerujemo da ćemo kroz proces pregovaranja u narednih nekoliko dana doći do rješenja, doći do kolektivnog ugovora koji će biti prihvatljiv za obje strane u ovom procesu'', rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović, dodajući kako nitko nikoga ne uvjetuje.

''Pregovara se i razgovara u dobroj vjeri i Vlada je nebrojeno puta do sada i skoro sam siguran, mada ne smijem prejudicirati stvari, da će u toj dobroj vjeri i u pregovorima sa sindikatima zdravstvenih djelatnika doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za obje strane'', poručio je Pavlović.

Bilo kako bilo, štrajk zdravstvenih radnika HNŽ-a se nastavlja a građani još najmanje 20 dana neće imati pristup uslugama zdravstvene zaštite i to unatoč pandemiji korona virusa.

R.I. / Dnevnik.ba