StoryEditor

Unatoč lošem vremenu, žepački vinogradari se nadaju dobrom urodu

Piše D  /  04.07.2018., 11:07h

Agronom Josip Šumić, koji je i sam vinogradar, u uvodu sastanka osvrnuo se na nepovoljne vremenske uvjete koji u žepačkom kraju vladaju već duže vrijeme, te je upozorio vinogradare na moguće pojave bolesti loze prouzročene istim. Potom ih je detaljno uputio u mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se takva situacija izbjegla. Također, upoznao je zadrugare s procjenama ovogodišnjeg uroda koje su zajedno s agronomima iz Italije obavljene prethodnog vikenda. Iznijevši rezultate procjena za svaki vinograd pojedinačno, naglasio je da zbog nepovoljnih vremenskih prilika i svakodnevne kiše, trenutne procjene treba prihvatiti s rezervom, ali je izrazio uvjerenje da će unatoč tome, ovogodišnji urod biti zadovoljavajući, i količinom i kvalitetom.

S predstavnicima Vinarije Povratak usuglašen je okvir ugovora o otkupi i načinu formiranja otkupne cijene grožđa za ovu i naredne sezone. Zajednički su se složili da će se cijena formirati zajedničkim dogovorom Vinarije Povratak, Vinogradarske zadruge Vitis i vinogradara, te da će isti, kada bude poznata kvaliteta uroda, potpisati trilateralni ugovor u otkupu.

Bilo je riječi i o dosadašnjim aktivnostima zadruge Vitis, te su naznačene i smjernice onoga što bi se u narednom periodu trebalo poduzeti, ne samo s ciljem poboljšanja trenutnog stanja u kojem se vinogradari nalaze, nego i s ciljem promocije vinogradarstva kao perspektivne poljoprivredne grane u žepačkom kraju i BiH. Zbog brojnih drugih obveza, dosadašnji koordinator rada udruge Stipo Kosić, odstupio je s te funkcije, te su se vinogradari složili da taj posao do daljnjeg obavlja Anto Jukić. Zaključeno je da će se na sljedećem sastanku koji je planiran pred sam početak berbe odrediti konkretni zadaci i smjernice rada udruge do kraja kalendarske godine, donosi žepačka Postaja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:51