StoryEditor
rađanje multipolarnog svijeta

UN-u prijeti daljnja fragmentacija, sve veći jaz između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta

Piše hina  /  17.09.2023., 17:05h

Više od 140 svjetskih čelnika uputit će se u Ujedinjene narode sljedeći tjedan u vrijeme bezbrojnih kriza, a glavna uloga ukrajinskog čelnika mogla bi naglasiti rastuću globalnu fragmentaciju, piše AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se prije godinu dana virtualno obratio Općoj skupštini UN-a, ove će se godine uživo priključiti svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak na otvaranju Opće skupštine UN-a.

Zelenski nastoji prikupiti podršku protiv krvave ruske invazije.

No, dok su se zapadne sile okupile iza Ukrajine, rat je ukazao na duboke podjele, pri čemu neke zemlje u razvoju nevoljko gledaju na isporučivanje milijardi dolara Kijevu, usprkos tome što rat utječe na siromašne povećavajući cijene hrane.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres započet će tjedan u ponedjeljak samitom o razvoju, nadajući se da će zadržati fokus na ispunjavanju nedostižnih ciljeva za pomoć najpotrebitijim zemljama.

- Okupit ćemo se u vrijeme kada se čovječanstvo suočava s ogromnim izazovima - od pogoršanja klimatskih uvjeta do eskalirajućih sukoba, globalne krize životnih troškova, rastućih nejednakosti i dramatičnih tehnoloških poremećaja, rekao je Guterres.

- Ljudi od svojih vođa traže izlaz iz ove zbrke. Ipak, suočeni sa svim tim, geopolitičke podjele potkopavaju našu sposobnost da odgovorimo, naglasio je glavni tajnik UN-a.

- Nastaje multipolarni svijet. Multipolarnost može biti čimbenik ravnoteže. No, također može dovesti do eskalacije napetosti, fragmentacije i pogoršanja, dodao je.

 

Rastući rascjep

Očekuje se da će Zelenski u srijedu prisustvovati posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini, čime se otvara mogućnost dramatičnog sukoba s Rusijom, stalnom članicom s pravom veta.

Dan kasnije, Zelenski će se uputiti u Washington na razgovore u Bijeloj kući i na Kapitolu.

- Unatoč glavnoj ulozi, Zelenskij "mora biti oprezan", rekao je Richard Gowan, stručnjak za Ujedinjene narode pri International Crisis Group.

- Ako bude previše tvrdokoran, on bi ovu priliku zapravo mogao pretvoriti u malu diplomatsku krizu, dodaje.

Ogromna većina zemalja glasala je za osudu ruske invazije pokrenute u veljači 2022.

- Ipak, čelnici poput brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve jasno su naglasili kako vjeruju da je sada vrijeme za diplomaciju i možda ćemo vidjeti dosta trvenja između Ukrajinaca i zemalja ‘globalnog juga‘, rekao je Gowan.

Visoki europski diplomat rekao je da rat "krade političku i gospodarsku pozornost" drugim hitnim problemima kao što su nesigurnost hrane, klimatska kriza, nejednakosti i pristup financiranju.

- Postoji sve veći jaz između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta. Pripreme za ovaj tjedan također osiguravaju da se taj jaz ne povećava, rekao je anonimno taj diplomat.

 

Razvojni ciljevi

Na summitu u ponedjeljak, vlade će raspravljati o ciljevima održivog razvoja kojih je 17, a UN želi da ih se ispuni do 2030.

Jedna od točaka je i iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva.

Izvješće UN-a upozorilo je da je ugroženo ispunjavanje ciljeva jer pandemija covida-19, kao i veliki dugovi, usporavaju napore u većem dijelu svijeta u razvoju.

Dok će većina pozornosti biti posvećena Ukrajini na Općoj skupštini UN-a, intenzivna diplomacija se također očekuje o Haitiju.

Očekuju se razgovori o slanju međunarodnih snaga u siromašnu zemlju pogođenu nasiljem bandi.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi također će biti nazočan u trenutku dok Teheran dovršava dogovor o razmjeni zarobljenika sa SAD-om, ali ne očekuju se razgovori između klerikalnog vladara i Bidena.

Biden će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali ne u Bijeloj kući.

Dok je Biden pokušavao izbjeći veće sukobe s Netanyahuom, pokazao je frustraciju krajnje desnom vladom u savezničkoj zemlji, između ostalog zbog kontroverzne pravosudne reforme i gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Biden će biti jedini čelnik stalne članice Vijeća sigurnosti koji će prisustvovati Općoj skupštini UN-a ove godine.

Guterres umanjuje važnost te činjenice.

- Ovo nije sajam taštine, rekao je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:24