StoryEditor

UN: U Libiji počinje dug i krvav rat, ugrožen je cijeli Mediteran

Piše D  /  22.05.2019., 03:05h

Salame je pozvao da se odmah poduzmu koraci kako bi se prekinuo dotok oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno u bitci za glavni grad Tripoli koja traje od početka travnja, prenosi BBC.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Salame je upozorio da bi se sukob mogao razviti u stanje "kaosa svih protiv svih ili podjele zemlje". 

"Nisam Kasandra (lik iz Homerove Ilijade), ali nasilje u okolici Tripolija samo je  početak dugog i krvavog rata na južnim obalama Mediterana, čime se ugrožava sigurnost libijskih susjeda i šire mediteranske regije", rekao je Salam.

Dodao je da sigurnosni vakuum koji je nastao borbama za Tripoli, već iskorištavaju Islamska država i Al Qaida, kao i da se oružje izvana "slijeva sa svih strana". Podružnica Islamske države u Libiji posljednjih je mjeseci već nekoliko puta izvela napade na jugu zemlje.

UN-ov izaslanik: Krši se embargo, obje strane dobivaju teško naoružanje od stranih zemalja

"Jasno kršenje embarga na oružje, što je emitirano i na televiziji, očitom isporukom velikih količina oružja i oklopnih vozila snagama GNA u Tripoliju dolazi nakon ranijih i kontinuiranih isporuka zabranjenog modernog naoružanja (snagama) LNA", rekao je Salame.

I dok Haftarove snage navodno dobivaju oružje i oklopna vozila od Jordana, Seražove snage ih navodno dobivaju od Turske. Lokalne internetske stranice, sklone Haftaru, objavile su snimke jordanskih oklopnih vozila kojima je opskrbljena Haftarova milicija, prenosi AFP. Istodobno, vlada je iz Tripolija objavila fotografije svježih pošiljki turskih oklopnih vozila na Facebooku.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova reklo je BBC-ju da ne zna ni za kakve pošiljke oružja u Libiju. 

LNA je prošlog mjeseca izveo i zračne napade na opkoljeni Tripoli, javlja BBC.

Nakon što je brzo i bez većih problema došla do južnih predgrađa Tripolija, Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara naišla je na žestok otpor snaga odanih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog dogovora (GNA), na čelu s premijerom Fajezom al-Seražom. Snage GNA pružile su žestok otpor pokušavajući razbiti Haftarovu opsadu. 

Maršal Haftar nadao se brzoj pobjedi, ali zapeo je u predgrađima

Borbe i dalje traju, bez izglednog pobjednika, ali jedna je stvar jasna - Haftarov plan da brzo i odlučno zauzme prijestolnicu i tako, zajedno sa suparničkom vladom u Tobruku čijim oružanim snagama zapovijeda, preuzme kontrolu nad zemljom te stavi međunarodnu zajednicu pred gotov čin, definitivno se izjalovio.

U sukobima između snaga maršala Haftara i njegovih protivnika poginulo je najmanje 510 osoba, a više od 2000 je ranjeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema podacima UN-a, zbog sukoba i bombardiranja više od 75.000 ljudi raseljeno je iz svojih domova. 

Zatvorene su škole, obitelji su razdvojene na suprotnim stranama linije borbe te su učestale nestašice struje. Riječ je o najvećem sukobu nakon Gadafijevog zbacivanja 2011. 

Naznake kaosa na koje UN-ov izaslanik upozorava, već su vidljive. Napadači su tako prije nekoliko dana sabotirali vodovodnu mrežu, tzv. Veliku umjetnu rijeku još iz vremena Moamera Gadafija, i prekinuli dotok vode u Tripoli, grad s više od dva milijuna stanovnika. 

GNA je za to optužila skupinu koja je navodno odana Haftarovoj LNA, što su iz LNA odbacili tvrdeći da je ta skupina neovisna o njima. 

Opskrba vodom za Tripoli i okolicu u međuvremenu je obnovljena, javlja Guardian, a UN je priopćio da se radi o mogućem ratnom zločinu. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:57