Article_Top_970x250

UN: Saudijska Arabija je odgovorna za ubojstvo Khashoggija

izvješće

UN: Saudijska Arabija je odgovorna za ubojstvo Khashoggija

lip 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U izvješću Ujedinjenih naroda u srijedu navedeno je da je ubojstvo novinara Jamala Khashoggija “predstavljalo pogubljenje bez suđenja“ za koje je odgovorna Saudijska Arabija.

U izvješćuAgnes Callamard, specijalne izvjestiteljic UN-a za vansudska pogubljenja, rekla je da je pronašla “vjerodostojne dokaze“ za daljnju istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih dužnosnika u Khashoggijevom ubojstvu, uključujući i princa Mohammeda Bin Salmana.

Pozivajući Saudijsku Arabiju da se ispriča Turskoj zbog “zlouporabe diplomatskih privilegija i kršenja zabrane eksteritorijalne uporabe sile“, izvješće također potiče daljnju istragu od strane Antonija Gutteresa, generalnog tajnika UN-a.

Kashoggi je ubijen, a potom raskomadan od strane saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubojstvo, a tamošnje tužiteljstvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250