StoryEditor
trajno rješenje

UN pozvale međunarodnu zajednicu da krene ka dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba

Piše fena  /  29.11.2023., 21:13h

Ujedinjene nacije u srijedu su pozvale međunarodnu zajednicu da krene u pravcu dvodržavnog rješenja palestinsko-izraelskog sukoba, navodeći da bi Jeruzalem trebao služiti kao glavni grad obje države.

- Davno je prošlo vrijeme da se krene na odlučan, nepovratan način ka dvodržavnom rješenju, na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava - kazala je Tatjana Valovaja, generalna direktorica ureda UN-a u Ženevi, u govoru koji je ovlastio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Dodala je kako bi to značilo da "Izrael i Palestina žive rame uz rame u miru i sigurnosti, s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje države".

Njen govor se podudara s Međunarodnim danom solidarnosti Ujedinjenih nacija s palestinskim narodom, koji se obilježava svake godine. Dan označava odobravanje plana Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za podjelu Palestine na arapsku i židovsku državu i međunarodnu vlast nad Jeruzalemom.

Pozivi za dvodržavnim rješenjem porasli su nakon napada na Izrael 7. oktobra u kojima su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca. Napad je izazvao izraelsko bombardiranje i kopneni napad na Gazu pod vlašću Hamasa u kojoj je ubijeno više od 15.000 ljudi, priopćila je palestinska zdravstvena služba u gusto naseljenoj enklavi.

Sporazum o dvije države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze uz Izrael. Izrael tvrdi da se palestinska država mora demilitarizirati kako ne bi ugrozila njenu sigurnost.

Palestinci žele da istočni Jerusalem, koji uključuje mjesta u Starom gradu koja su sveta za muslimane, Židove i kršćane, bude glavni grad njihove države. Izrael kaže da bi Jerusalem trebao ostati njegova "nedjeljiva i vječna" prijestolnica.

Ibrahim Khraishi, palestinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, kazao je da je trenutni sukob poslužio kao poziv na buđenje međunarodnoj zajednici da podrži dvodržavno rješenje.

- Dvodržavno rješenje teško je nakon (izraelskog) naseljavanja i smanjenja (teritorije), ali je još uvijek moguće ako postoji volja. Sada je trenutak. I to je, inače, dobro za Izrael. Ako ne prihvate tu ideju, bit će prekasno za njih, a ne za nas - rekao je on, prenosi Reuters.

21. srpanj 2024 21:31