StoryEditor

UN poziva zaraćene strane u Libiji na političko rješenje

Piše D  /  10.05.2019., 11:05h

Vijeće sigurnosti je u kratkoj deklaraciji pozvalo "sve strane u sukobu" u Libiji da se vrate političkom posredovanju UN-a i da se obvežu poštovati prekid vatre.

Jedino postupno "smirenje može pridonijeti uspješnom posredovanju UN-a", dodaje se u deklaraciji koja ne spominje britanski prijedlog rezolucije prekida vatre koji je nekoliko tjedna blokiran podjelama u Vijeću sigurnosti.

"Mir i stabilnost u Libiji će nastupiti jedino putem političkog rješenja", navodi se u deklaraciji Vijeća koje ponavlja svoju podršku posredovanju izaslanika Ghassana Salamea.

Nakon mjesec dana neuspješne ofenzive postrojbi maršala Khalifa Haftara kako bi preuzeo kontrolu nad Tripolijem, stanje je i na vojnom, i na političkom planu u slijepoj ulici.

U sukobima između snaga maršala Haftara i njegovih protivnika poginule su 454 osobe, a više od 2000 je ranjeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema podacima UN-a, zbog sukoba i bombardiranja više od 55.000 ljudi je raseljeno iz Libije, zemlje bogate naftom.

Vijeće sigurnosti je u deklaraciji naglasilo duboku zabrinutost zbog nestabilnosti u Tripoliju i sve teže humanitarne situacije.

Već nakon pokretanja ofenzive na Tripoli 4. travnja Vijeće sigurnosti je u deklaraciji upozorilo na destabilizaciju Libije i tražilo od Haftarovih snaga da zaustavi svoj vojni pohod.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:54