StoryEditor
afganistan

UN poziva talibane da prekinu s javnim bičevanjem i pogubljenjima

Piše fena  /  08.05.2023., 09:32h

Ujedinjeni narodi(UN) u izvještaju objavljenom u ponedjeljak oštro kritiziraju talibane zbog provođenja javnih pogubljenja, bičevanja i kamenovanja otkako su preuzeli vlast u Afganistanu, te ih poziva da zaustave takvu praksu.

Samo u proteklih šest mjeseci, 274 muškarca, 58 žena i dva dječaka javno su bičevani u Afganistanu, prema izvještaju Misije Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA).

- Fizičko kažnjavanje predstavlja kršenje Konvencije o spriječavanju mučenja i mora prestati - rekla je Fiona Frazer, šefica agencije za ljudska prava. Također je pozvala na trenutni moratorij na pogubljenja, javlja Associated Press.

Talibansko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u odgovoru da su afganistanski zakoni određeni u skladu s islamskim pravilima i smjernicama, te da velika većina Afganistanaca slijedi ta pravila.

- U slučaju sukoba između međunarodnog zakona o ljudskim pravima i islamskog zakona, vlada je obavezna slijediti islamski zakon - navodi se u priopćenju ministarstva.

Talibani su takve kazne počeli provoditi nedugo nakon što su došli na vlast prije gotovo dvije godine, uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini nego tijekom njihovog prethodnog mandata na vlasti 1990-ih.

Prvo javno bičevanje nakon preuzimanja vlasti od talibana prijavljeno je u listopadu 2021. u sjevernoj pokrajini Kapisa, navodi se u izvještaju. U tom su slučaju žena i muškarac osuđeni za preljub javno bičevani po 100 puta u prisustvu vjerskih učenjaka i lokalnih talibanskih vlasti, navodi se.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 08:24