StoryEditor
visoke temperature

UN: Europa doživljava najgore zagrijavanje od bilo kojeg drugog kontinenta

Piše desk  /  02.11.2022., 18:34h

Europa se ove godine suočila s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su donijeli visoke temperature, razornu sušu i šumske požare. Novo izvješće Svjetske meteorološke organizacije Ujedinjenih naroda pokazuje koji je glavni razlog takvog vremena u Europi, piše CBS.

Kontinent sada doživljava najgore zagrijavanje od bilo kojeg drugog na Zemlji, pokazuju novi podaci. Agencija je objavila izvješće o stanju klime u Europi u kojem je utvrđeno da su se temperature u Europi u posljednjih 30 godina više nego udvostručile od globalnog prosjeka.

Od 1991. do 2021. Europa je zabilježila prosječno povećanje od oko 0.5 Celzijevih stupnjeva svakog desetljeća. Od 1981. Zemlja se zagrijava za oko 0.18 Celzija po desetljeću, a to zatopljenje ima posljedice.

Najtoplije ljeto u Europi

Ovo ljeto bilo je najtoplije ljeto u Europi ikada zabilježeno s temperaturama koje su od lipnja do kolovoza bile 0.4 stupnja Celzija više od prošlogodišnjih.

U izvješću se navodi da su se od 1997. do 2021., kao rezultat zatopljenja u Europi, alpski ledenjaci istanjili za 30 metara. Ledeni pokrivač Grenlanda također se nastavlja topiti, a prošle je godine jedna studija upozorila da će se zato razina mora podići za najmanje 25 centimetara.

U izvješću se navodi da su prošle godine poplave i oluje uzrokovale stotine smrtnih slučajeva. Navodi se da su te vremenske neprilike utjecale na više od pola milijuna ljudi te uzrokovale oko 50 milijardi dolara ekonomske štete. 

Sve se to dogodilo unatoč tome što je Europa predvodnik u naporima za ublažavanje klimatskih promjena.

"Europa predstavlja svijet koji se zagrijava"

Europska unija smanjila je emisije stakleničkih plinova, što je primarni pokretač klimatskih promjena, za 31 posto između 1990. i 2020., a zemlje članice imaju za cilj neto smanjenje od 55 posto do 2030.

Prema grupi za analizu politike Carnegie Europe, EU je "poduzela konkretnije korake od mnogih drugih zemalja i regija prema planiranoj tranziciji nove klime, ali ti koraci nisu bez grešaka".

"Europa predstavlja živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od utjecaja ekstremnih vremenskih događaja. Ove godine, kao i 2021., veliki dijelovi Europe bili su pogođeni opsežnim toplinskim valovima i sušom, raspirujući šumske požare. U 2021. iznimne poplave uzrokovale su smrt i razaranje", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Međuvladin panel za klimatske promjene UN-a izrazio je veliko uvjerenje da će se vremenske, klimatske i katastrofe povezane s vodom samo pogoršati. Čak i kad bi svijet brzo djelovao kako bi riješio pitanje globalnog zatopljenja, temperature će nastaviti rasti u svim europskim područjima brzinom koja premašuje globalne prosječne promjene temperature, što dodatno pogoršava situaciju, stoji u izvješću.

"Unatoč izvještajima, još ima nade"

Utjecaji promjenjive klime utjecat će na ljude na individualnoj razini s obzirom na to da ekstremni klimatski događaji izazivaju bolesti i probleme mentalnog zdravlja te pogoršavaju osjetljivost na toplinu upozorava izvješće. Zagađenje zraka, koje se u prošlosti povezivalo s izgaranjem fosilnih goriva, pridonijelo je oko pola milijuna preuranjenih smrti u Europi, od kojih bi se mnoge mogle spriječiti smanjenim emisijama ugljika, navodi se u izvješću.

No, Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene EU Copernicus, rekao je da novi zapanjujući podaci ne znače da je sva nada izgubljena ili da bi svijet trebao prekinuti svoju borbu protiv globalnog zatopljenja.

"Europsko je društvo ranjivo na klimatske varijabilnosti i promjene, ali Europa je također na čelu međunarodnih napora za ublažavanje klimatskih promjena i razvoj inovativnih rješenja za prilagodbu novoj klimi s kojom će Europljani morati živjeti. Kako rizici i utjecaj klimatskih promjena postaju sve očitiji u svakodnevnom životu, potreba i apetit za klimatskom inteligencijom rastu", rekao je Buontempo za CBS.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:34