StoryEditor

Umro legendarni hrvatski borac Branko Cikatić

Piše D  /  23.03.2020., 01:03h

Legendarni hrvatski borac Branko Cikatić preminuo je u 65. godini života. Tu vijest je potvrdio njegov prijatelj i predsjednik Saveza tajlandskog boksa Mario Franić.

Cikatić, u borilačkom svijetu poznatiji kao ‘Hrvatski Tigar‘  je rođen 3. listopada 1954. u Splitu i bio je prvi pobjednik K-1 Grand Prix turnira u Japanu 20. travnja 1993. Tada je s 38 godina nokautima pobijedio u sve tri borbe, a u završnici je dobio slavnog Ernesta Hoosta.

Turnir je osvojio s 38 godina i 208 dana te je i danas najstariji borac kojemu je to uspjelo.

Cikatić je bio jedan od najpopularnijih boraca kickboksa, a u Japanu je imao status apsolutne legende. Čak mu je i njemači časopis Karate Budo Magazine 1989. dodijelio nagradu Zlatna rukavica te ga proglasio najpopularnijim u svijetu borilačkih sportova, ispred Chucka Norrisa i Jean-Claudea Van Dammea.

Baš te 1993. godine šokirao je cijeli borilački svijet nokautiravši Nizozemca Ernesta Hoosta, koji je bio na vrhuncu snage, i osvojivši prvi K-1 Grand Prix turnira.

Sa stilom borbe mogao se usporediti s holivudskim ‘Rockyjem‘ jer nikada nije bježao od duela. Zadavao je dosta udaraca, ali ih i primao zbog čega mu se zdravlje i pogoršalo.

Problemi sa zdravljem su započeli u svibnju 2018. godine. Sepsa, bolnička bakterija, plućna embolija, a zatim i Parkinsonova bolest zadesile su hrvatskog tigra. On je u svibnju 2018. godine završio u bolnici i mjesecima nije stao na noge.

Primljen je tada na hitni odjel splitske bolnice zbog bolova u potkoljenicama, u kojima su mu se od udaraca za vrijeme karijere stvorili krvni ugrušci. U splitskoj bolnici za život se borio tri mjeseca, stanje mu se stabiliziralo, međutim daleko je to bilo od potpunog ozdravljenja.

Liječio se potom u Zagrebu, a krajem 2019. u boljem stanju dovezen je kući u Solin, gdje se obitelj brinula o njemu.

Nažalost, ‘Hrvatski Tigar‘ je izgubio najvažniju bitku.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:26