StoryEditor

Umro jedan od najpoznatijih blogera hrvatskog podrijetla

Piše D  /  03.11.2018., 07:11h

Blogersku i "geek"-scenu je ta vijest šokirala: Robert Bašić je umro od posljedica srčane bolesti. Iako dosad nije bilo poznato koliko godina je ima, njemački mediji prenose da je Bašić umro u 51. godini života. O starosnim godinama je u jednom intervjuu kazao kako su godine samo "dim", jer je on u glavi ostao mlad. Vijest o njegovoj smrti je na Twitteru objavio Don Dahlmann, publicist, novinar i Bašićev dobar prijatelj, nakon što su mu to potvrdili članovi Bašićeve obitelji, prenosi DW.

Robert Bašić, rođeni Zagrepčanin koji je kao dijete s roditeljima 1970. godine došao živjeti u Njemačku, bio je jedan od pionira tehnoloških blogova. Njegov blog "Basic Thinking" je bio i još uvijek je izuzetno popularan. Osnovao ga je 2003. godine i ubrzo je postao poznato ime u toj sceni. Ime bloga je temeljio na svom prezimenu, ali bez dijakritičkih znakova, kako je to uobičajeno pisanje naših imena i prezimena ovdje u Njemačkoj, a usto "basic" na engleskom znači "temeljno".

"Bez tehnike je napredak ljudi postao nezamisliv"

U svijetu je njegov potez prodaje bloga podigao veliku prašinu. On je, naime, 2009. godine "Basic Thinking" prodao na ebay-u za skoro 47.000 eura. U to vrijeme je na njemu bilo ispisano već više od 12.000 članaka. O razlozima za tu spektakularnu prodaju je Bašić kazao kako je to bila "intuitivna" odluka.

Nakon toga nije mogao sjediti dugo miran na stolici i pokrenuo je novi projekt "Buzzriders", odnosno novi blog kojega je mogao u kompletno novom dizajnu pokrenuti i - naravno - opet pisati o tehnološkim temama, posebice temama koje se tiču visoke tehnologije. Pritom se usredotočio na ono što, prema njegovom mišljenju i saznanju, možemo očekivati u skoroj budućnosti u svijetu tehnologije. Na blogu "Buzzriders" je Bašić u opisu samog bloga istaknuo: "Bez tehnike u svim mogućim područjima su opskrba i napredak sedam milijardi (ljudi) postale nezamislive. Ne možemo nazad. Sa svakom novom tehnologijom utječemo na naš svakodnevni život danas i sutra."

Misli formulirao tako da potiču na dalje razmišljanje

U nekrologu je jedan od aktualnih autora njegovog bivšeg bloga naveo da je Bašić bio "ikona s nezamjenjivim stilom da svoje misli tako formulira da to čitatelju pruži poticaj za dalje razmišljanje". Imao je talent, nastavlja autor Basic Thinkinga, "da mu je svejedno što drugi misle o njemu". I imao je "sposobnost da na stvari gleda uvijek iz pomalo drugog ugla i tako svojim čitateljima uvijek otvara nove perspektive."

Bloger "Basic Thinkinga" je još poručio: "Njegovu arhivu od više od 12.000 misli, mišljenja i ideja ćemo uvijek časno čuvati - naravno uvijek pristupačno za sve one koji se žele prisjetiti."

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:55