StoryEditor

Umro fra Vitomir Silić odgojitelj franjevaca Bosne Srebrene

Piše D  /  31.07.2018., 12:07h

U bolnici u Novoj Biloj danas je umro fra Vitomir Silić odgojitelj franjevca Bosne Srebrene. Rođen je 1937. godine u Vitezu, završio je pedagogiju i psihologiju u Rimu i tako se spremio za službu odgojitelja, objavio je fra Kristijan Montina, definitor Bosne Srebrene, prenosi Večernji.ba

"Služba odgojitelja kao takvoga je bila jedna od najtežih, pogotovo u tom vremenu gdje je bilo puno svećeničkih kandidata bosanske a i hercegovačke provincije.  No, naš fra Vito je bio od 1971- 1990 prvi prefekt u sjemeništu, kasnije meštar novaka, postulanata, druhovnik, profesor na Širokom Brijegu sve do svojih umirovljeničkih dana u našem samostanu u Gučoj Gori.

Jarane moj mestre Vito, bio si autoritet, možda nekad smo imali straha od Tebe al si imao živce za nas. Znao si kad vidiš đaka hoćel li biti išta od njega ili neće! Govorio si:"Bilo je tu japije samo je trebalo to tesat"! Naučio si nas da volimo provinciju, ljude da se držimo reda. Bio si autoritet i među profesorima, fratrima, među svima.

Nije bilo galame kod tebe, vike, vrijeđanja, panike, nemira a stotine generacija su prošle kroz tvoje ruke. Volio si mezu, janjetinu i lijepo društvo i uvijek osmijeh na licu. Moj jarane hvala Ti u ime sviju nas na svemu. Tvoj lik i djelo ostaje boldiranim slovima zapisan u našim provincijama. 

Tvoj Kikara Fra Kristijan Montina, definitor Bosne Srebrene", napisao je fra Kristijan Montina.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 03:27