StoryEditor

Umro dječak iz Jemena čija majka zbog Trumpove zabrane nije smjela doći mu u SAD

Piše D  /  29.12.2018., 09:12h

Dvogodišnji Abdullah Hassan, koji je imao američko državljanstvo po ocu, bolovao je od rijetke genetske bolesti u terminalnoj fazi. Umro je u petak u bolnici Oaklanda u Kaliforniji, prenosi HINA.

Zbog Trumpovog dekreta joj više puta odbijena viza

Iako joj je sin bio hospitaliziran, Shaimi Swileh je nekoliko puta odbijena viza na temelju migracijskog dekreta Donalda Trumpa, koji ulazak u SAD zabranjuje državljanima šest, uglavnom muslimanskih zemalja, a među njima je Jemen.

Mediji su pratili tu aferu i nakon molbe djetetova oca pred kamerama, američko veleposlanstvo u Kairu dopustilo je Shaimi Swileh ulazak u Sjedinjene Države kamo je konačno stigla 19. prosinca do sina na umoru.

Abdullah je bolovao od bolesti mozga i otac ga je doveo na liječenje u bolnicu Benioff Children‘s Hospital u Oaklandu u Kaliforniji. 

Republikanski milijarder je borbu protiv imigracije upisao među glavne teme svoje izborne kampanje i jednim od prioriteta svog mandata u Bijeloj kući. Tjedan dana nakon stupanja na dužnost šokirao je svijet migrantskim ukazom, koji su njegovi protivnici proglasili "protumuslimanskom" mjerom. 

Zbog tog ukaza vodila se duga pravna bitka da bi u siječnju Vrhovni sud konačno prihvatio revidirani tekst. Ukazom se američke granice zatvaraju za oko 150 milijuna stanovnika Jemena, Sirije, Libije, Irana, Somalije i Sjeverne Koreje. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:56