StoryEditor

Umrla je najstarija Hrvatica

Piše D  /  07.02.2019., 12:02h

Rođena je 13. listopada 1910. godine, rodila je troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i praunuku. U školu nikada nije išla, a kod liječnika je bila prvi put sa 100 godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana.

Živjela je u pet država i prošla tri rata.

 Život joj je bio i težak i lagan, kaže, a problem joj je bio otežano hodanje zbog čega je koristila hodalicu. Dan je provodila tako što je nakon ustajanja uglavnom sjedila u dvoru pred kućom, molila krunice i uživa u zelenilu i miru, jela je sve, a posebno je volljela jesti meso, dok joj dan ne bi završio bez barem ispijene čaše crnog vina. 

Od bake se se oprostio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

"Kada ti ode netko drag, netko mlad, netko blizak, tuguješ i kažeš da je otišao prerano, i iznenada. A ja se i nakon smrti babe Anđe, vjerojatno do jučer najstarije Hrvatice, a sigurno najastarije stanovnice naše županije, koju sam upoznao na kraju njezina hodočašća ovom dolinom suza, osjećam upravo tako – kao da se opraštam od nekoga dragog tko je prerano otišao između nas.

Hvala ti draga bako Anđe što si nas do kraja života učila o vrijednosti i ljepoti života na zemlji, što si nam pokazala kako se i u bolesti i u starosti može biti radosna i strpljiva, Bogu vjerna, obitelji i narodu odana do kraja.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine, počivala u miru, a obitelji iskrena sućut", poručio je Boban, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:36