Article_Top_970x250

Umirovljenici ostaju u prvom redu plaćanja, onda idu branitelji, invalidi...

federalna ministrica financija

Umirovljenici ostaju u prvom redu plaćanja, onda idu branitelji, invalidi...

pro 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je da će se mirovine za 12. mjesec isplatiti s redovitog računa Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, dok će se mirovine za siječanj isplatiti iz federalnog proračuna, u veljači.

Razlog za to je što Zavod za MIO postaje proračunski korisnik, nakon što se u oba doma Parlamenta Federacije BiH usvoji nekoliko zakonskih rješenja. Trenutno se za taj proces testiraju nove informatičke platforme Ministarstva financija i Zavoda za MIO.

- Na taj način nema nepoznanica i to su procesi koji se vode već pola godine. Postoji strah u Zavodu za MIO, nema razloga za strah jer je to uobičajena tehnička procedura - kazala je Milićević. Umirovljenicima je poručila da će i dalje ostati u prvom redu plaćanja, a nakon njih idu branitelji, invalidi i ostali.

- Do sada su nedostajuća sredstva Zavoda za MIO osiguravali preko kredita komercijalnih banaka, što se sada neće morati raditi - to će raditi proračun odnosno Federalno ministarstvo financija - dodala je Milićević uoči redovite sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. 

 Zbog navedenih aktivnosti potrebno je da na današnjoj sjednici zastupnici odobre predložene izmjene tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o proračiunima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Zavod za MIO izgubiti status izvanproračunskog fonda odnosno dobiti status proračunskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. siječnja 2020. biti sastavni dio proračuna Federacije i uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Prelazak Zavoda za PMIO na trezorsko poslovanje glavni je razlog što je predloženi proračun Federacije BiH dvostruko uvećan te iznosi gotovo pet milijardi KM, prenosi Večernji.

Dnevnik.ba