StoryEditor

Umalo tragedija u zračnoj luci: Dvije sekunde dijelile zrakoplove od sudara

Piše D  /  31.05.2019., 10:05h

Točno dvije sekunde dijelile su dva zrakoplova od sudara i tragedije u zračnoj luci u Edinburghu. Pokazali su to rezultati istrage nakon incidenta na aerodromu u glavnom gradu Škotske koje ovih dana objavljuju britanski mediji.

Naime, u trenutku spuštanja, norveški Boeing 737 bio je samo 900 metara udaljen od Airbusa koji je polijetao s piste. Daily Mail piše kako se u oba zrakoplova nalazilo 350 putnika. Istražitelji su utvrdili kako je u tom trenutku u kontrolnom tornju bio vježbenik za kontrolu zračnog prometa s nedovoljno iskustva za pravovremeno rješavanje situacije.

On je odobrio uzlijetanje iako nije dobio informaciju s piste da je sve spremno. Zrakoplovi su stoga upućeni na slijetanje odnosno uzlijetanje s premalim vremenskim odmakom što je dovelo do incidenta, a moglo je završiti tragično.

Loši vremenski uvjeti, gusta magla i kiša, dodatno su otežali situaciju, a istraga je potvrdila kako nitko iz Airbusa koji je polijetao nije bio svjestan onoga što se zapravo događa.

Instruktor kontrole leta preuzeo je kontrolu nad radio vezom nakon što je posada Boeinga upozorila vježbenika kako ne mogu sletjeti u trenutačnoj situaciji. Srećom, nitko nije ozlijeđen u incidentu na pisti u Edinburghu, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:25